MNOGI GREŠE

Za Aranđelovdan se vezuje pogrešno verovanje: Da li je pravilno da se za ovu slavu sprema ili ne sprema SLAVSKO ŽITO?

1

Aranđelovdan je druga najveća slava u Srbiji

foto: Shutterstock / hramikona
foto: Shutterstock / hramikona

Srpska pravoslavna crkva i vernici 21. novembra obeležavaju dan svetog Mihaila Arhangela. Slava je Saborne crkve u Beogradu, a takođe su proslavljali i slavili Car Dušan Silni, Stefan Nemanja i njegovi sinovi.

 

Aranđelovdan je jedna od najvećih srpskih slava, gde ne slavimo sveca, već ,,onoga koji je kao Bog”. Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava ,,onog koji je kao Bog”. Na grčkom jeziku reč ,,arhi” znači glavni, prvi, a ,,angelos” znači vesnik, anđeo.

 

 

Arhangel Mihailo je vođa nebeskih vojski koji se uvek javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji.

 

Aranđelovdan je posvećen arhangelu Mihailu, predvodniku vojske anđela, bestelesnih sila dobra koje su učestvovale u stvaranju sveta. Smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi, piše Stil.

 

Slava, Pogača, Pravoslavlje, Pravoslavni običaji
foto: Shutterstock

 

Njegov kult nastao je u 3. veku i razvio se najpre u Frigiji. Kao praznik, Aranđelovdan je ustanovljen vek kasnije na Saboru svetih otaca, održanom nekoliko godina pre Prvog vaseljenskog sabora (325. godina).

 

U našem narodu je ukorenjena pogrešna tradicija koju mnogi primenjuju na Aranđelovdan. Naime, postoji običaj u nekim delovima naše zemlje da ljudi koji slave svetog Arhanglea Mihaila ne spremaju žito za taj dan, što nikako ne bi smelo da se desi. Ono se ne prinosi svetitelju, već svim upokojenim precima koji su se zavetovali ovom svecu.

 

Takođe, postoji narodno verovanje da sveti Arhangel Mihailo dolazi i i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas.

 

 

makonda-tracker