Slavski kolač simbolizuje telo Isusa Hrista, dok je crno vino kojim se preliva simbol njegove krvi, a bez slavskog kolača nema proslave porodične krsne slave i deo je trpeze koji sve okuplja.
Slavski kolač priprema se dan uoči slave, najbolje osveštanom vodom i pšeničnim brašnom, dok se dekoracija — ukrasi koji simbolizuju sreću i blagostanje — pravi od testa.
Na sredini kolača se, budući da je on simbol Hristovog tela, kao i na četiri mesta po obodu, utiskuje IS HS NI KA (na ćirilici) što je grčka skraćenica za "Isus Hrist pobeđuje".
Kolač se lomi tačno u podne, ali kako osigurati da on uspe? Napravite ga baš ovako! Predstavljamo vam recept s kojim je nemoguće omanuti.
Sastojci:
- 1 kilogram pšeničnog brašna
- 2 kesice suvog kvasca
- 1,5 kašičica soli
- 400 mililitara tople osveštane vode
- 100 mililitara ulja
- 3 kašičice šećera
Dekoracija
Za prokuvani štirak
- 2 dl vode
- 2 kašike brašna
Za ukrase
- gustin po potrebi
- brašno po potrebi
- so i voda
Priprema
Pomešajte brašno s dvema kesicama suvog kvasca. U odvojenoj činiji pomešajte ulje i toplu vodu, pa toj mešavini postepeno i uz neprestano mešanje dodajte brašno, pa potom i šećer i so. Dobro zamesite i dodajte vodu po potrebi, pa pokrijte i ostavite da odstoji na toplom oko pola sata.
Podelite testo na dve lopte: od jedne napravite pletenicu, pa nju spustite na dno pleha uz ivicu, a u sredinu stavite ostatak testa, oblikovan u loptu.
Dekoracija
Pomešajte i skuvajte 2 dl vode i 2 kašike brašna, pa njima premažite slavski kolač kako bi bio sjajni i kako bi se ukrasi lakše lepili za njega.
Umesite tvrđe testo od brašna, gustina, vode i soli, pa rastanjiti što je tanje moguće i oblikovati po želji.
Pecite kolač u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni petnaest minuta, pa smanjite na 180 stepeni i pecite još pola sata.