jednostavno je

Ne može da ne uspe! Bogati SLAVSKI KOLAČ koji i početnici mogu da naprave — i izgleda PRELEPO (RECEPT)

0

Slavski kolač simbolizuje telo Isusa Hrista, dok je crno vino kojim se preliva simbol njegove krvi, a bez slavskog kolača nema proslave porodične krsne slave i deo je trpeze koji sve okuplja.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Slavski kolač priprema se dan uoči slave, najbolje osveštanom vodom i pšeničnim brašnom, dok se dekoracija — ukrasi koji simbolizuju sreću i blagostanje — pravi od testa.


Na sredini kolača se, budući da je on simbol Hristovog tela, kao i na četiri mesta po obodu, utiskuje IS HS NI KA (na ćirilici) što je grčka skraćenica za "Isus Hrist pobeđuje".


Kolač se lomi tačno u podne, ali kako osigurati da on uspe? Napravite ga baš ovako! Predstavljamo vam recept s kojim je nemoguće omanuti.

 

Sastojci:

 

  • 1 kilogram pšeničnog brašna
  • 2 kesice suvog kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 400 mililitara tople osveštane vode
  • 100 mililitara ulja
  • 3 kašičice šećera

 

Dekoracija


Za prokuvani štirak

  • 2 dl vode
  • 2 kašike brašna

Za ukrase

  • gustin po potrebi
  • brašno po potrebi
  • so i voda


Priprema


Pomešajte brašno s dvema kesicama suvog kvasca. U odvojenoj činiji pomešajte ulje i toplu vodu, pa toj mešavini postepeno i uz neprestano mešanje dodajte brašno, pa potom i šećer i so. Dobro zamesite i dodajte vodu po potrebi, pa pokrijte i ostavite da odstoji na toplom oko pola sata.
Podelite testo na dve lopte: od jedne napravite pletenicu, pa nju spustite na dno pleha uz ivicu, a u sredinu stavite ostatak testa, oblikovan u loptu.
Dekoracija


Pomešajte i skuvajte 2 dl vode i 2 kašike brašna, pa njima premažite slavski kolač kako bi bio sjajni i kako bi se ukrasi lakše lepili za njega.
Umesite tvrđe testo od brašna, gustina, vode i soli, pa rastanjiti što je tanje moguće i oblikovati po želji.


Pecite kolač u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni petnaest minuta, pa smanjite na 180 stepeni i pecite još pola sata.

 

 

makonda-tracker