kultna kreacija

Donela je smeh i uzdahe i – UŠLA U ISTORIJU: Haljina Anđeline Džoli posle koje ništa nije bilo isto

0

Toaleta koju je glumica nosila na dodeli Oskara pre jedanaest godina jedna je od najzapaženijih u dugoj istoriji ove ceremonije

foto: EPA/MIKE NELSON
foto: EPA/MIKE NELSON

U susret predstojećoj 94. dodeli Oskara, prisećamo se nezaboravnih kreacija koje smo videli na crvenom tepihu tokom bogate istorije nagrada američke Akademije filmskih nauka i umetnosti.


Toaleta u kojoj se glumica i režiserka Anđelina Džoli pojavila 2012. svakako je jedna od njih – u svakom slučaju je privukla mnogo pažnje.


Malo je haljina poznatih ličnosti koje imaju svoju stranicu na Vikipediji, a jedna od njih je kreacija u kojoj se holivudska zvezda pojavila na dodeli Oskara 2012. godine.


Reč je o toaleti čiji dizajn potpisuje italijanska modna kuća Versace, a Anđelina je u njoj stigla u pratnji tadašnjeg verenika Breda Pita, koji je bio nominovan za najbolju mušku ulogu, u filmu "Formula uspeha".

 

Anđelina Džoli na dodeli Oskara 2012. godine
Anđelina Džoli na dodeli Oskara 2012. godinefoto: EPA/MIKE NELSON

To je bio period velike revolucije stila čuvene glumice, koja je blistala te sezone dodele filmskih nagrada, a za veliku završnicu – dodelu Oskara – želela je nešto posebno. Kako je kasnije ispričala, ona je htela da obuče "nešto komplikovanije", ali je na kraju izbor pao na jednostavnu haljinu crne boje u kojoj se osećala prijatno i nalik sebi.

 

Versace, s kojim Anđelina često sarađuje, osmislio je i izradio ovu toaletu specijalnu za nju, a navodno je glumica mogla da bira između više modela. U odluci joj je pomogla porodica: napisala je imena haljina na papirićima, ubacila ih u šešir i onda su izvlačili da odluče šta će Džolijeva obući.


U pitanju je plišana haljina bez bretela koja ima strukturisane nabore na asimetričnom korsetu i dve dijamantske kopče. Odatle pada raskošna suknja puna volumena koja ima izuzetno dubok izrez, a upravo je on privukao najviše pažnje.

 

1 / 5 Foto: EPA/MIKE NELSON


Anđelina je kombinovala haljinu sa tašnicom brenda Mascaró i cipelama sa platformom koje potpisuje Salvatore Ferragamo. Sve je zaokružila talasima u kosi i crvenim karminom, a koliko je oduševljena svojim izgledom pokazala je pozirajući dugo i sa širokim osmehom.


Društvene mreže bile su preplavljene Anđelininim fotografijama, ali ne samo jer je svet zaljubljen u modu.


Razlog za pomamu za ovom toaletom je, pored izuzetnog dizajna, činjenica da su fotografije Anđeline Džoli postale svojevrsni mim na društvenim mrežama zbog toga što je sve vreme isturala nogu kroz šlic.

 

Anđelina Džoli na dodeli Oskara 2012. godine
Anđelina Džoli na dodeli Oskara 2012. godinefoto: EPA/MIKE NELSON

Kada su pre nekoliko godina pitali Donatelu Versače koji su momenti bili posebno važni u istoriji njenog brenda, ona je izdvojila upravo Džolijevu u Versace haljini.


Anđelina u crnoj balskoj haljini kad je istakla nogu. Noga je bila viralna, ta fotografija je bila svugde – rekla je za WSJ. Magazine Donatela Versače.


I, zaista, njena fotografija je montirana u razne istorijske arhivske portrete, ubacivana je u duhovite situacije na različite načine, a tih dana nije bilo zabavnije teme od – noge Anđeline Džoli.

Časopisi Vogue i Marie Claire vrlo brzo su njenu haljinu proglasili kultnom, a Vogue je pisao i da je Anđelina te večeri ušla u istoriju mode. Navodno je ona uticala na trend haljina sa dubokim šlicevima naredne sezone, a tokom jesenje sezone iste godine se njenoj toaleti pripisivao uticaj na popularnost crnih suknji sa šlicem.

 

 

makonda-tracker