predstavljaju srbiju

Na glavi fascinator, a ona – FASCINANTNA: Partnerka Ane Brnabić je SINONIM ZA OTMENOST na sahrani kraljice Elizabete II

2

Ispred Srbije državnoj sahrani kraljice Elizabete II prisustvuje srpska premijerka sa izabranicom Milicom Đurđić

foto: SKY NEWS PRINTSCREEN
foto: SKY NEWS PRINTSCREEN

Premijerka Srbije Ana Brnabić predstavlja našu zemlju na današnjoj sahrani britanske kraljice Elizabete II u Londonu, a u delegaciji je i njena životna saputnica Milica Đurđić.


Njih dve su viđene u Vestminsterskoj opatiji pred početak svečane ceremonije i službe, a obe su, kao i većina zvanica, ponele crne odevne kombinacije.

 

Ana Brnabić, Milica Đurđić
foto: SKY NEWS PRINTSCREEN

Kao i većina dama, dr Milica Đurđić je za ovu priliku odabrala crnu odevnu kombinaciju i jednostavan fascinator crne boje, koji smo videli na njoj i juče, kada se srpska premijerka u Lankaster kući upisala u knjigu žalosti u Londonu.

 


Očekuje se da će sahrana kraljice Elizabete biti najveći međunarodni događaj u istoriji ove zemlje, pišu tamošnji mediji, a svakako je najveća akcija u istoriji britanske policije.

 

Veruje se da će na ulice izaći više od milion ljudi, još više nego na dan krunisanja Elizabete II 1953. godine, državne sahrane njenog oca Džordža VI 1952. i ceremonijalnim sahranama princeze Dajane 1997. i Kraljice Majke 2002.


Protokol za sahranu kraljice pripreman je decenijama i biće "milimetarski precizan", a ceremoniji će prisustvovati oko pet stotina šefova država ili vlada i najviših međunarodnih funkcionera, koji će se naći među dve hiljade privilegovanih zvanica.

 

Sahrana kraljice Elizabete II
foto: EPA-EFE/Wo1 Rupert Frere/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE

Sahrani prisustvuju japanski car Naruhito, kome je ovo prvi put da napušta svoju zemlju posle stupanja na tron 2019. godine, zatim američki predsednik Džo Bajden, premijer Kanade Džastin Trudo, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Brazila Žair Bolsonaro, princ od Monaka Albert Drugi, španski kralj Felipe Šesti, njegov otac Huan Karlos, saudijski princ Mohamed el Salman, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel... S druge strane, pozivnicu nisu dobili predstavnici Rusije i Belorusije.


U Velikoj Britaniji je za danas proglašen neradni dan, na zahtev Vlade, a očekuje se da će London u tišini i tugovanju stati na jedan dan.


Elizabeta Druga je preminula 8. septembra u 97. godini.

 

 

makonda-tracker