jeste li je nekad videli?

Kad je ušla, zavladala je apsolutna tišina: Ovo je haljina koja promenila tok ženske mode, a nastala je sasvim slučajno

0

Očekivalo se da će najplaćenija manekenka tog vremena doći u drapiranoj haljini, sa šeširom i rukavicama. Ono što je ona isplanirala bilo je sve suprotno tome, a javnost je bila zabezeknuta.

Engleska manekenka Džin Šrimpton bila je modna ikona šezdesetih
Engleska manekenka Džin Šrimpton bila je modna ikona šezdesetihfoto: P.I.P / Zuma Press / Profimedia

Nakon Drugog svetskog rata, trendovi u ženskoj modi menjali su se rapidno, a jedan je tokom šezdesetih i dalje smatran vrlo smelim – sve kraća suknja.

 

U to vreme "mama minića" Meri Kvant i drugi engleski dizajneri predstavili su svoje mini-suknje, ali u svetu ona nije tako brzo postala popularna.

 

Jednostavno, trebalo je mnogo hrabrosti u konzervativnijim društvima da se neka devojka na važnom društvenom događaju pojavi u kratkoj odeći, a jedan trenutak smatra se prekretnicom.

 

Vetar u leđa svojim vršnjakinjama dala je najuspešnija devojka u modelingu tog vremena, a sve se dogodilo krajnje spontano.

Ko je Džin Šrimpton?

 

Engleska manekenka Džin Šrimpton, najpoznatiji i najplaćeniji model šezdesetih, pozvana je 1965. godine da provede dve nedelje u Australiji.

 

Glavni razlog njene posete bila je uloga sudije u programu "Moda na terenu" koji je osmišljen kako bi se žene više zainteresovale za konjičke trke u Viktoriji, ali je prisustvovala nekolicini zabavnih događaja.

 


Uvreženo je mišljenje da Džin Šrimpton više nego bilo koja druga manekenka njene ere može da tvrdi da je bila prvi svetski supermodel, a ovaj boravak u Australiji potvrda je toga iz mnogo razloga. Za dve nedelje u ovoj zemlji dobila je honorar u visini godišnje plate prosečnog Australijanca, više čak i od Bitlsa godinu dana ranije, pažnja medija bila je fokusirana na nju, izazivala je histeriju na svakom koraku.


Ona je za sve prilike kojima je prisustvovala spremila pažljivo birane modne kombinacije, koje je osmišljavala sa svojom krojačicom Kolin Rolf nakon što joj je kuća DuPont poslala svoje nove akrilne tkanine.

Vrhunac posete trebalo je da bude Dan derbija uokviru Prolećnog karnevala, društveni događaj godine, kada se očekivalo da će Džin nositi raskošni šešir i aksesoare, uključujući rukavice i čarape, koje su bile modni zakon za tadašnji melburnski establišment.

Najpoznatija "mala bela haljina" u istoriji


Međutim, kada je stigla na Dan derbija, Džin Šrimpton nosila je – mini-haljinu.


Naime, DuPont nije na vreme poslao dovoljno materijala da se završi planirana kreacija, pa je njena krojačica Kolin improvizovala i, na nagovor manekenke, napravila porub oko 10 cm iznad kolena.

Džin je kasnije tvrdila da je rekla Kolin da "niko neće obraćati pažnju", a za magazin The Australian Women's Weekly ispričala je da je "uvek nosila dnevne haljine iznad kolena".

Ne samo što su ljudi obratili pažnju već je ovo haljina za koju se kaže da je bila prekretnica u istoriji ženske mode.


Na dan trke je bilo vruće, pa se nisam trudila da obuvam čarape. Noge su mi još bile pocrnele od leta, a kako je haljina bila kratka, teško da je bila svečana. Nisam imala ni šešir, ni rukavice, iz vrlo dobrog razloga – nisam posedovala ni jedno ni drugo – objasnila je manekenka kasnije u svojim memoarima.


Sišla sam veselo iz svoje hotelske sobe, neopterećena time šta će se desiti – prisetila se Džin.


Stigla je najpre u salon za članove kluba u Flemingtonu, sa svojim dečkom i poznatim holivudskim glumcem Terensom Stampom, i to sa dva sata zakašnjenja.

Kada je ušla, zavladala je apsolutna tišina – ne samo što je bila jedina žena bez šešira i čarapa, nego je nosila kratku haljinu. A onda je tišina prestala. Muškarci su joj dovikivali, žene su joj se rugale, fotografi su je fotografisali odozdo da bi haljina izgledala još kraće.


Odeća Džin Šrimpton za Dan derbija napravila je senzaciju. Konzervativno društvo ju je kritikovalo, mediji su u neverici prenosili sve detalje njenog modnog izdanja, a manekenka je isticala da ne vidi ništa pogrešno u svom izgledu.

 

Kontroverza se iz Australije uskoro proširila na Britaniju, gde je štampa ljutito branila Džin, ističući da je, "okružena drapiranim svilama i užasnim šeširima s krznenim ukrasima, bila kao petunija u luku".

Reakcije na belu mini-haljinu Džin Šrimpton

 

U svakom slučaju, pojavljivanje Džin Šrimpton na Derbiju 1965. smatra se ključnim ternutku za uvođenje kratkih haljina i sukanja na međunarodnu scenu.

 

Meri Kvant i drugi londonski dizajneri u to vreme su uveliko promovisali mini-suknju, ali je pažnja koju je engleska manekenka izazvala pojavivši se u ovom modelu bila je presudna u populaizaciji kratke ženske odeće.

 

 

Što se tiče odjeka koji je Džinina haljina imala među običnim devojkama, on je bio značajan. Njene vršnjakinje širom Engleske i Australije su želele da budu slobodne, kul i elegantne kao Šrimptonova.

 

Uskoro su dizajneri počeli da predstavljaju svoje varijante haljine Džin Šrimpton, a takva je pomama zavladala za "minićima" da je ovaj model već godinu dana kasnije ocenjen kao konzervativan!


Prošlogodišnja kontroverza gospođice Šrimpton bi ove godine prošla neprimećeno. Svako ko je imao porub ispod kolena izgledao je zastarelo – pisao je The Age 1966.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

MODA NAS TRUJE: Ne kupujte da biste bacili!

 

makonda-tracker