i jednostavna i magična

Stara više od 62 godine, a kruna je velike LJUBAVI: Znate li priču iza NAJPOZNATIJE HALJINE U ISTORIJI?

0

Nastala je kao rezultat velike prijateljske ljubavi i ušla u istoriju filma i mode, a iako je slavna Odri Hepbern nosila mnogo modnih remek-dela, ova je zauvek neraskidivo povezana s njim likom

Odri Hepbern u filmu 'Doručak kod Tifanija'
Odri Hepbern u filmu "Doručak kod Tifanija"foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Postoji nekoliko haljina koje konkurišu za titulu najlepše, najpoznatije ili najpopularnije koju smo videli do sad, naročito na filmskom platnu.


Među njima su predivna balska toaleta koju je Grejs Keli nosila u "Prozoru u dvorište", bela haljina koja se podigla Merilin Monro kada je stala iznad šahta, neobična roze kreacija u kojoj se Sofija Loren pojavila u "Arabeski"...


Međutim, malo je verovatno da ste bilo koju od njih videli toliko puta koliko vam se pred očima našla ultimativna "mala crna haljina" – model koji je Odri Hepbern nosila u filmu "Doručak kod Tifanija" (1961).

 

Britanska filmska zvezda bila je bliska prijateljica francuskog dizajnera Ibera de Živanšija, koji ju je nazivao svojom "najboljom drugaricom" i "sestrom", a neretko je ona bila i njegova muza.


Zato je za nju kreirao crnu haljinu koju Odri nosi u uvodnoj sceni čuvenog filma Blejka Edvardsa. Živanši je glumici dao dve verzije, koje je Hepbernova odnela u "Paramaunt", gde su producenti procenili da nisu prikladne je otkrivaju veliki deo nogu. Zbog toga je donji deo redizajnirala čuvena kostimografkinja Edit Hed.

 

Vošana figura Odri Hepbern u Muzeju madam Tiso
Vošana figura Odri Hepbern u Muzeju madam Tisofoto: EPA-EFE/ALI HAIDER
  • Haljina Odri Hepbern u filmu "Doručak kod Tifanija"


Najpoznatija haljina u istoriji je klasična večernja haljina od italijanskog satena, bez rukava i dužine do poda. Uklopljena je sa steznikom i ima otvorena leđa, dok je spreda u potpunosti zatvorena. Takođe, ima prorez do butine na jednoj strani, a prate je elegantne rukavice preko lakta.


Izgled glumice u ovoj sceni opisivan je kao "ultraženstven" i "pariski", a mala crna haljina stekla je status kakav ranije, iako popularna, nije imala.

 

 

Živanši nije osmislio samo haljinu za lik u filmu, već je dodao bisernu ogrlicu francuskog juvelira Rožea Skemame, predimenzionirane crne naočare za sunce, dugačku muštiklu, veliki crni šešir i rukavice. Time je "vizuelno definisao lik i neizbrisivo ga povezao s Odri".

 

Odmah je ovaj izgled postao svetska tema broj jedan i modna inspiracija, a danas, više od 60 godina kasnije, i dalje važi za jedan od najpoznatijih u istoriji. Jednostavna haljina izvršila je ogroman uticaj na žensku modu, a mnoge kasnije ankete i istraživanja samo su potvrdila status ove haljine kao najpopularnije.


Odri Hepbern je zaista učinila tu haljinu osnovnim modnim elementom, koji je izdržao test vremena uprkos konkurenciji nekih od najstilizovanijih žena širom sveta – istakla je Helen Kauli iz LOVEFiLM-a.

 


Originalna i ručno šivena haljina danas se nalazi u Živanšijevoj privatnoj arhivi, dok je jedna od kopija koje je Odri Hepbern odnela u Ameriku trenutno u madridskom Muzeju kostima, a druga je 2006. prodata anonimnom kupcu na aukciji kuće Christie's, po ceni od 467.000 funti, iako je haljina najpre procenjena na 50.000-70.000.

 

 

BONUS VIDEO

Etno haljina iz Knjaževca POKORILA modne piste u Italiji 

 

makonda-tracker