odlični saveti

Kako da istaknete ono najbolje? 7 ZLATNIH saveta slavne šminkerke kojih se morate pridržavati ako ste prešli ČETRDESETU

0

Posle 40. godine, treba povesti računa i o šminkanju i znati kako da sklonimo ono što smeta i vizuelno skinemo godine.

Kako sakriti godine i istaći ono najbolje na licu kada se šminkamo u zrelijim godinama?
Kako sakriti godine i istaći ono najbolje na licu kada se šminkamo u zrelijim godinama?foto: giuseppelombardo/Shutterstock

Šminkanje zrelije kože nešto je izazovnije nego šminkanje mlade kože, ali ima svojih prednosti i osoba koja zna kako to da radi kako treba može napraviti pravu čaroliju na nečijem licu.

 

Potrebno je pridržavati se nekolicine pravila i vaša koža će izgledati baršunasto, a šminka će vam odlično pristajati. I obratno, ako pravite kardinalne greške pri šminkanju, samo ćete dodati sebi godine vizuelno, što je retko kome cilj.

 

Elisa Markam Džans je šminkerka koja se specijalizovala za žene starije od 40 godina, a svojevremeno je podelila svoje bjuti savete za zrelu kožu.

 

 

Šminkanje očiju i obrva

 

Obrve

 

„Dobro“ kod starenja je, tvrdi ona, da ne moramo više toliko često čupkati obrve – nego treba nacrtati dlačice koje nam nedostaju. Posebno se fokusirajte na kraj obrva, jer s godinama tamo najčešće prvo prestaje rast dlačica. Zato nemojte zaboraviti na završetak obrva – inače će vam obrve delovati prekratke.

 

Kapci

 

Mnoge od nas moraju se u zrelijim godinama boriti s naboranim kapcima. Ako stavite svetli ton boje kože na kapak i ispod obrve, to daje iluziju većih očiju. Kako biste malo podigli oči, nanesite tamniji smeđi ton iznad prirodne bore kapka. Tako će se kapak optički podići prema gore.

 

Ne propuštajte da stavite ajlajner! Koristite olovku za oči ako vam je tako lakše.
Ne propuštajte da stavite ajlajner! Koristite olovku za oči ako vam je tako lakše.foto: Shutterstock/Vladimir Gjorgiev


Ajlajner kao završnica

 

Šminkerka savetuje da senku za oči ne nanosite pokretima gore-dole ili levo-desno, nego kružnim pokretima. I ajlajner je teže nanositi kad imate 40 plus godina. Međutim, to nije razlog da prestanete. Morate pronaći tehniku koja će se prilagoditi novoj situaciji. Ona savetuje da umesto tečnog ajlajnera koristite olovku.

 

Šminkanje usana

 

Prozirni i sjajni ruževi su out

 

Takav ruž odmah slonite iz torbice sa šminkom. Naime, takav ruž dodatno isušuje usne. Kremasti ruž s malo sjaja obasjaće vaše usne. Slobodno se odlučite za crvene tonove.

 

 

Olovka za usne

 

I oko usana se s vremenom stvaraju borice. Često zbog njih ruž za usne „iskrvari“ – boja pređe s usana u male bore. Najbolje je da definišete i ukvirite usne dobrom olovkom koja je komplementarna s bojom vašeg ruža.

 

Dobra tečna podloga

 

Šminkerka zna da je naša koža u starijoj dobi sklona isušivanju. Zbog toga proizvodi na bazi pudera nisu baš toliko lepi na koži jer jako naglašavaju bore. Stoga savetuje korišćenje tečnih ili kremastih proizvoda. Tečna podloga opskrbiće kožu na najbolji način.

 

Prava četkica je neophodna za dobar mejkap
Prava četkica je neophodna za dobar mejkapfoto: Josep Suria/Shutterstock

 

Mekana četkica

 

Korišćenje pravog make-up alata takođe je važno. Kako biste izbegli da vam se podloga razmaže po borama, Elisa savetuje da koristite meku četkicu. Jednako će razmazati proizvod po koži i pobrinuti se za izgled bez mane.

 

Rumenilo nemoje stavljati na jagodice

 

Šminkerka savetuje: nemojte nanositi rumenilo na jagodice. Naime, to može dodatno naglasiti godine. Umesto toga radije ga nanesite laganim pokretima prema gore iznad jagodica – to će se pobrinuti za svež izgled. I boja kože može nam se promeniti s vremenom. Zbog toga Elisa savetuje da pripazite hoćete li koristiti tople ili hladnije tonove boja kod rumenila.

 

Bonus video

Mejkap tutorijal Goce Tržan

 

makonda-tracker