naučno dokazano

Kako ukloniti TAMNE FLEKE s kože? 3 prirodna trika za brisanje mrlja od sunca, akni i starenja

1

Ukoliko ste primetili taamne fleke na koži, probajte neki od ovih trikova koji gotovo da ne koštaju

foto: Geinz Angelina/Shutterstock
foto: Geinz Angelina/Shutterstock

U borbi protiv akni i bora, tema hiperpigmentacije često je zapostavljena kada je u pitanju nega lica. Ipak, postoji mnogo dokazanih načina da se utiče i na ovaj problem, a neki od njih su sasvim prirodni.


Hiperpigmentacija predstavlja poremećaj na koži do kog dolazi usled prekomernog stvaranja melanina u određenim područjima, a rezultat su tamne fleke.


Naime, kada su melanociti, odnosno ćelije koje proizvode melanin, previše stimulisane one reaguju tako što stvaraju mnogo pigmenta – i više nego što nam je potrebno.

 

Najpoznatiji uzročnik hiperpigmentacije je prekomerno izlaganje suncu, koje podstiče stvaranje melanina i otud preplanuo ten u letnjim mesecima. Obično se tada tamne mrlje pojavljuju na delovima tela koji su izloženi, poput lica i ruku, a što se više izlačeno sunčevim zracima sve su vidljivije.


Međutim, hiperpigmentacija može da se javi i usled neke upale, odnosno pri regenerisanju kože. Ova pojava često pogađa ljude koji pate od akni, pa se na mestima na kojima su ranije bile bubuljice javljaju tamne promene. Štaviše, neka istraživanja pokazala da su da jedna od dve osobe koje su imale akne ima postinflamatornu hiprepigmentaciju.

 

Tamne fleke, Hiperpigmentacija, Nega kože, Koža, Koža lica, Lice
foto: srisakorn wonglakorn/Shutterstock

Poznato je i da melanin može da se proizvodi prekomerno i zbog starenja, genetskih predispozicija, povreda, disbalansa hormona...


Postoji mnogo prirodnih načina da se ove fleke na koži posvetle, a jedan od dokazanih metoda je tretman jabukovim sirćetom.


Više istraživanja dokazalo je da sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu blagotvorno deluje na tamne mrlje od hiperpigmentacije, pa se ona često koristi u dermatologiji i kozmetolofiji. Tretman pilinga organskim kiselinama, koji se naziva hemijski piling, sastoji se od kontrolisanog nanošenja ovih supstanci na kožu, a dubina pilinga zavisi od koncentracije organske kiseline, vrste supstance i vremena kontakta s kožom.

 

Međutim, stručnjaci ističu da je moguće u nekoj meri posvetleti tamne fleke i u kućnim uslovima.


Kako posvetleti tamne fleke na koži jabukovim sirćetom?

 

jabukovo sirće
foto: Profimedia
  • Direktno

 

Pomešajte jednaku količinu jabukovog sirćeta i vode. Umočite štapić za uši tako da se dobro natopi, pa time protrljajte mrlju na koži. Ostavite da deluje tri minuta, pa isperite mlakom vodom. Ponavljajte to dvaput dnevno, dok ne dobijete rezultat koji želite.

 

  • Parom

 

Pomešajte 4 kašike organskog jabukovog sirćeta s dve šolje vrele vode i dodajte nekoliko kapi ulja čajevca. Parite lice koliko možete da izdržite i obavezno prekrijte glavu peškirom kako bi efekat bio bolji.

 

  • S medom

 

Pomešajte pola kašičice jabukovog sirćeta s kašikom meda i to nanesite na tamne fleke. Ostavite da odstoji 5-15 minuta, pa isperite hladnom vodom.

 

 

makonda-tracker