KRITIKOVAN TREND

Kako je palestinski simbol postao – MODNI TREND? Istorijat i značenje "ARAFATKE", najpopularnije marame na svetu

0

Nakon što su se poznati reper i čuveni fudbaler pojavili noseći marame prepoznatljive karirane šare, nastala je prava pomama za njima, pa su ih nosili i oni koji nisu upućeni u situaciju na Bliskom istoku

Kira Najtli nosila je palestinsku maramu kefije u filmu 'Domino' (2005)
Kira Najtli nosila je palestinsku maramu kefije u filmu "Domino" (2005)foto: New Line Cinema Collection / Everett / Profimedia

Nakon izbijanja izraelsko-palestinskog sukoba, često se u svetu održavaju skupovi podrške ovim narodima, a na okupljanjima onih koji pozivaju na solidarnost s Palestinom primećeno je mnogo zajedničkih crta.


Uz slične natpise na transparentima i palestinski ključ, najviše je kefija, marama koje bi mogle da vam budu dobro poznate i ako niste upućeni u palestinsku tradiciju jer su pre nekoliko godina bile vodeći svetski trend.


Kefije ili kufija (كوفية) predstavlja kariranu maramu koja se nosi oko vrata ili glave kao simbol palestinskog nacionalizma još od pobune 1936-1939. godine.

Istorijat palestinske marame


Tradicionalno su kefije nosili palestinski poljoprivrednici tokom perioda kada su ovim tlom vladale Osmanlije. Ona je bila jasan znak prepoznavanja ljudi iz ruralnih oblasti, budući da su građani mahom birali fesove.

 

Arafatka na jednom skupu podrške Palestini u Brazilu 2014. godine
Arafatka na jednom skupu podrške Palestini u Brazilu 2014. godinefoto: Nelson Antoine/Shutterestock

Do velikog preokreta došlo je 1938. godine, kada su lideri palestinske pobune naredili pripadnicima svih slojeva društva da fes zamene tradicionalnom maramom, s ciljem da se izgradi nacionalno jedinstvo i da se omogući pobunjenicima da se lakše uklope kada uđu u gradove.


Nakon što je s ovom maramom počeo da se pojavljuje političar Jaser Arafat, ona je polako sticala popularnost. Nosio ju je na polutradicionalan način – obmotavao je kefije oko glave uz prebacivanje jednog dela preko desnog ramena, slažući je u obliku trougla, ta da podseća na obrise teritorije na koju Palestina smatra svojom.

 

Jaser Arafat toliko je isticao kefije da je ova marama postala njegov zaštitni znak, pa je mnogi danas zovu 'arafatkom'
Jaser Arafat toliko je isticao kefije da je ova marama postala njegov zaštitni znak, pa je mnogi danas zovu "arafatkom"foto: EPA PHOTO SCANPIX/LISE ASERUD/inb-fob

Vremenom je to postalo Arafatov zaštitni znak, a toliko je ova karirana marama u svetu vezivana za njega da je mnogi nazivaju baš po ovom dobitniku Nobelove nagrade za mir, pa je i kod nas ona poznata kao – "arafatka".


Obično se kefije povezuje s muškarcima, ali je po njoj prepoznatljiva bila i jedna žena – Lejla Kaled, članica naoružanog krila Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, koja je učestvovala u otmicama aviona. Na najpoznatijim fotografijama Kaledove ona, držeći u rukama oružje, na glavi poput hidžaba nosi čuvenu palestinsku maramu, što je bilo veoma neobično jer se kefije obično smatra simbolom arapske muškosti.

Otkud "arafatka" u modi?

 

Najpre je počela da se nosi u svetu kao simbol solidarnosti s narodom Palestine, ali je postala toliko "trendi" da su je pazarili i oni koji ne bi umeli da pronađu Bliski istok na mapi sveta, bez ikakvog znanja o njenom istorijatu.

 

 

Brend Urban Outfitters počeo je 2007. da je prodaje kao "antiratnu maramu", nakon čega je ušla u modu za muzičke festivale i generalno se vezivala za urban stil. Popularnosti kefije doprinela je i činjenica da su s njom uslikani reper Kanje Vest i fudbaler Dejvid Bekam, što je pokrenulo pravu lavinu i inspirisalo mnoge high-street i high-end modne kuće da je iskoriste za svoje nove kolekcije.


Krajem prve i početkom druge decenije 21. veka, činilo se da je ona najpopularniji modni detalj na svetu. Kariranu šaru po kojoj je prepoznatljiva palestinska marama pojavila se u kolekcijama luksuznih brendova kao što je Cecilie Copenhagen, a već godinama se ona s vremena na vreme pojavi u novim linijama modnih kuća, pa ju je na marami koristio i Louis Vuitton.


Ipak, veliki broj stručnjaka upozorio je u jeku njene popularnosti da je na ovaj način banalizuje jedan simbol.


Palestinski modni dizajner Omar Džozef Naser-Houri naglasio je pre nekoliko godina da kefije "simbolizuje razvlašćenje, sistematsko raseljavanje, ubistva i ugnjetavanje", zbog čega to što njegove kolege koriste ovu šaru odvojeno od tog konteksta smatra neodgovornim.


To je skoro nepoštovanje i to je eksploatacija – kaže on.

 

 

BONUS VIDEO

Moda za jesen 2023.

 

makonda-tracker