objašnjenje

Šta znači SANJATI RAT? Sanovnik i psiholozi imaju slična tumačenja, a oba govore mnogo o vašoj stvarnosti

0

Ukoliko ste sanjali da se nalazite u središtu rata, ova objašnjenja mogla bi vam biti zanimljiva jer ukazuju na to šta san otkriva o vašoj stvarnosti

Snovi o ratu česti su i kada nema aktuelnih ratnih zbivanja u svetu (na fotografiji: Eksplozija u pojasu gaze)
Snovi o ratu česti su i kada nema aktuelnih ratnih zbivanja u svetu (na fotografiji: Eksplozija u pojasu gaze)foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Ukoliko su vas ovih dana, u svetlu strašnih i uznemirujućih slika koje nam stižu s Bliskog istoka, gde se odvija palestinsko-izraelski sukob, sanjali da ste i sami u srcu rata, to verovatno nije veliko iznenađenje.


Međutim, snovi o ratnim zbivanjima česti su i kada ne traje neki veliki sukob u svetu, pa su se mnogi zapitali da li ovakve slike prilikom spavanja imaju neko posebno značenje.

 

  • Tumačenje iz sanovnika


Ukoliko pogledate sanovnik, verovatno ćete pročitati tumačenje koje zavisi od vaše pozicije u snu.

 

  1. Ako sanjate da ste nemi posmatrač u ratu, to označava nemire, odnosno da previše lično doživljavate primedbe, da se lako uvredite i da ste stalno pod stresom i uplašeni, a u vama se odvija "bitka između dobra i zla".
  2. Ako sanjate da ste pobedili u ratu, u stvarnosti vas očekuje poraz.
  3. Ako sanjate da ste izgubili u ratu, to znači da vam predstoji neko olakšanje.
  4. Ako sanjate da ste ranjeni u ratu, to znači da ne bežite od sukoba i ne ostavljate druge u opasnosti, čak i ako ćete rizikovati sve u životu.
  5. Ako sanjate da ste poginuli u ratu, verovatno vas muči neka duboka trauma i vreme je da popričate s nekim o tome.
Rat se neretko javlja u snovima
Rat se neretko javlja u snovimafoto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
  • Psihološko tumačenje


Kada su snovi u pitanju, ništa nije definitivno i u potpunosti objašnjeno, ali postoje brojne studije i hipoteze koje mogu da nam približe značenje rata u snovima.


Nedavne studije, uključujući onu objavljenu 2020. u medicinskom listu Royal Society Open Science, potvrdle su tezu da su snovi nastavak iskustava koje smo imali u budnom stanju. Dakle, stvarnost i snovi su dve strane istog novčića, samo što će se u drugom slučaju sve doživeti maštovitije, slobodnije i pojačano.


Kako piše Exploring Your Mind, da biste protumačili snove o ratu, treba da uzmete javu kao polaznu tačku jer su simbolika i značenje snova izuzetno lični. Međutim, to ne znači se ne mogu izvući neka opšta objašnjenja.

 

Snovi o ratu nisu retki koliko deluju
Snovi o ratu nisu retki koliko delujufoto: PA-EFE/HAITHAM IMAD

Neke od mogućnosti su:

 

  • Posttraumatski stresni poremećaj

 

Studija objavljena 1990. u magazinu The International Journal of Psychoanalysis, kao i brojne koje su usledile, navodi da je sanjanje o ratu relativno često kod ljudi s posttraumatskim stresnim poremećajem. Ne morate biti direktno uključeni u rat, već svako iskustvo koje je u prošlosti ili sadašnjosti izazvalo veliki stres može da dovede do takvih snova.

 

  • Sukobi i napetost u odnosima s porodicom ili prijateljima

 

Rat je sinonim za tenzije i konfrontaciju, pa se tako ovakvi snovi mogu povezati s napetim situacijama u međuljudskim odnosima koje imate u stvarnosti.
Koflikt može biti fizički, verbalni ili emocionalni, a vaša uloga u ratu u snu je ona koju grate u stvarnosti sukoba. Na primer, možete sanjati da posmatrate rat, da aktivno učestvujete ili ste napadnuti, pa tako možete da sagledate situaciju dok ste budni iz drugog ugla.

 

  • Vodite haotičan život

 

Jedna od prvih slika koju vidimo kada pomislimo na rat su nered, buka, smrt, haos, katastrofa, a ta simbolika može biti odraz trenutka nereda u vašem životu na javi.

 

Rat se vezuje za krhotine, haos i tragediju, pa su takvi snovi simbolični
Rat se vezuje za krhotine, haos i tragediju, pa su takvi snovi simboličnifoto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Nered se može manifestovati na više načina: u zdravlju, ishrani, ljubavnom odnosu, dnevnoj rutini, finansijama, upravljanju slobodnim vremenom...


Vreme je da razmislite o tome kakvu kontrolu imate u svim ovim oblastima.

 

  • Izgubili ste voljenu osobu

 

Ako ste nedavno ostali bez nekoga važnog u životu, bilo zbog smrtnog slučaja ili, recimo, raskida veze, moguće je da ćete sanjati rat.


Što je nečiji izlazak iz vašeg života bio iznenadniji i teži, to će vas intenzivnije pogoditi, pa i snovi mogu biti strašni.

 

BONUS VIDEO

Kako da napravite mapu želja na svom računaru

 

makonda-tracker