mračni podsetnik

Šta znači najčešći simbol na protestima Palestinaca? Iste KLJUČEVE čuvaju već 75 godina, a priča iza njih je potresna

0

Jednostavan, a moćan simbol često se viđa na skupovima podrške narodu Palestine i na protestima Palestinaca širom sveta

palestinski ključ na jednom protestu
palestinski ključ na jednom protestufoto: John Gomez/Shutterstock

Od izbijanja novih sukoba između Izraela i Hamasa, u svetu je održano mnogo skupova podrške narodima Izraela i Palestine.


Na mnogim protestima uz znak podrške Palestincima na transparentima je viđen simbol koji se često ističe na masovnim okupljanjima pripadnika ovog naroda – ključ.


Obično je on predstavljen kao veliki, starinski ključ, a često je videti uveličane replike ovog predmeta u palestinskim izbegličkim kampovima.

 

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najveći Palestinski ključ na svetu nalazi se u restoranu u Dohi, a težak je 2,7 tona, dugačaj 7,8 metara i visok 3 metra.

 

  • Šta je Palestinski ključ?


Palestinski ključ simbol je domova koje su Palestinci izgubili u Al Nakbi, kada je više od polovine palestinskog stanovništva Britanskog mandata nad Palestinom ili izbačeno iz svojih domova ili nestalo zbog nasilja vršenog nad njim 1948. godine. Potom im je onemogućen povratak, pa stotine hiljada njih nisu se nikada vratili svojim kućama.

 

Palestinski ključ
Palestinski ključfoto: John Gomez/Shutterstock

Skoro 75 godina, oni prenose ključeve svojih domova s generacije na generaciju, u nadi da će se jednog dana potomci proteranih Palestinaca vratiti kući. Stoga je upravo ključ simbol Al Nakbe, njihovog stradanja, želje za povratkom i podsetnik na gubitak koji je ova nacija pretrpela.

 

BONUS VIDEO

Skup podrške Palestini

 

makonda-tracker