dezert

Ukus će vas odmah vratiti u detinjstvo: Starinski recept za najbolju kremastu i sočnu belu pitu sa orasima

Ako tražite inspiraciju šta slatko da spremate, podsetite se ukusa starinske bele pite sa orasima.

foto: Michael Dechev/Shutterstock

Mnoge domaćice se slažu da su torte i kolači mnogo ukusnije kada sadrže orahe, te "ne priznaju" one poslastice bez ovih orašastih plodova.

 

Orasi svakom dezertu daju poseban šmek, a danas smo rešili da se podsetimo starinske bele pite sa orasima, koja će vas lako vratiti u detinjstvo.

 

Ona se veoma jednostavno sprema, a najteži deo jeste da dočekate da počnete da uživate u njenim zalogajima.

U nastavku vam predstavljamo najbolji recept za belu pitu sa orasima koju ćete obožavati:

 

Sastojci:

 

Za testo:

 

  • 600 gr brašna
  • 200 gr masti
  • 2 jaja
  • 200 gr šećera
  • 2 praška za pecivo


Za fil: 

 

  • 1 l mleka
  • 6 kašike brašna
  • 4 vanilin šećera
  • 2 margarina
  • 500 gr prah šećera
  • 100 gr mlevenih oraha


Priprema

 

Umutiti mast sa šećerom dok ne postane penasto, pa dodati jaja. Dobro umutiti, pa dodati brašno i prašak za pecivo. Po potrebi dodajte malo mleka da bi se teško lakše kasnije rastanjilo.
 

Testo podelite na tri dela, pa oklagijom razvucite tanko da dobijete tri iste korice.

 

Pecite korice na prevrnutom plehu na 180 stepeni da ostanu svetle kao za vanilice.

 

Napravite fil tako što ćete u provrelo mleko dodati brašno (koje ste razmutili sa mlako mleka i vanilinim šećerom). Umutite margarin sa prah šećerom, pa dodajte malo po malo ohlađen krem i sve doro umutiti.

 

Nafilujte sve tri korice, tako što ćete ređati koricu, fil, koricu, fil, koricu, fil, a odozgo pospite mlevene orahe. 

 

BONUS VIDEO

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime