interesantno

Pita sa jabukama i glazurom od limuna: Recept za najsočniji kolač koji će obožavati svi od 7 do 77 godina

0

Neobičan spoj jabuka i limuna osvežiće vas i zasladiti u isto vreme.

PIta sa jabukama i limunom
PIta sa jabukama i limunomfoto: Shutterstock/Mouse family

Ostale su vam jabuke i ne znate šta ćete sa njima? Evo savršene ideje: napravite pitu od prhkog testa sa jabukama i glazurom od limuna.

 

Ovu pitu ćete obožavati i vi i vaši ukućani.

 

Sastojci:

 

Za testo:

 

  • 450 gr brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 150 gr šećera
  • vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 300 gr hladnog maslaca (iseckanog na kockice)
  • izrendana korica 1 limuna
  • 1 jaje 

Za fil:

 

  • 1,5 kg kiselih jabuka
  • 70 gr šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike gustina
  • sok od 1 limuna
  • 75 gr pečenih badema, iseckanih

 

Za glazuru:

 

  • 3 kašike limunovog soka
  • 100 gr šećera u prahu
  • listići badema za posipanje

 

Priprema:

 

Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, šećerom i solju.

 

Dodajte maslac iseckan na kockice, koricu limuna, vanilu i  jaje, pa umesite testo.

 

Podelite ga na tri dela, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na 30 minuta. 

 

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

 

Jedan deo testa iskoristite za dno, a drugim obložite ivice kalupa.

 

Dno nekoliko puta izbodite viljuškom i vratite u frižider.

 

Očistite jabuke i iseckajte ih na tanke kockice, pa pomešajte sa limunovim sokom da ne potamne. Dodajte šećer, cimet i gustin. Umešajte i iseckane bademe. Dobro promešajte da se sve poveže.

 

Preko testa stavite fil od jabuka, a treći, zadnji deo testa stavite preko fila kao gornju koru.

 

Ivice dobro pritisnite prstima.

 

Pecite pitu 30 minuta na 200 stepeni, a nakon toga smanjite temperaturu na 180 i pecite još pola sata dok gornja kora ne postane zlatna.

 

Ostavite pitu da se potpuno ohladi, pa je ostasvite preko noći u frižideru.

 

Napravite glazuru tako što ćete pomešati prah šećer sa limunovim sokom i premazati preko gornje gore. Pospite listićima badema i ostavite da se stegne. 

 

BONUS VIDEO

 

Vesna de Vinča otkrila recept jela za siromašne

makonda-tracker