Ukoliko volite prave, starinske torte znajte da će vas ova kupiti već pri prvom zalogaju

Na trpezama starih domaćica često su se nalazili dezerti koji su bili sačinjeni od veoma kvalitetnih sastojaka, ali i sa puno ljubavi. Pečenje kora se podrazumevalo, filovi su se kuvali na pari, ali je zato ukus bio takav da je izazivao neviđeno zadovoljstvo.
Danas, često pribegavamo nekim jednostavnijim slatkišima, a kad se uželite pravih, jakih torti tu su bakine sveske i kuvari u kojima se krije pravo kulinarsko blago.
Iz jednog takvog izvukli smo recept za čuvenu Vasinu tortu, koja i nakon 100 godina nosi titulu najbolje poslastice koju možete napraviti za svaku priliku.
Potrebno je za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- kašika prezli
- 100 g mlevenih oraha
Za fil:
- 1 dl mleka
- 200 g mlevenih oraha
- 9 kašika šećera
- 3 štangle čokolade
- pomorandža
- 5 jaja
- 150 g rastopljenog putera

Priprema:
Za koru umutite čvrst sneg od pet belanaca. Umutite pet žumanaca sa šećerom, pa dodajte prezle i orahe. Na kraju umešajte sneg od belanaca i preručite u podmazani pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi, a kad se ispeče, ostavite je da se ohladi.
Za fil prokuvajte mleko, te u njega ubacite mlevene orahe, četiri kašike šećera i čokoladu. Nacedite sok od pomorandže, dodajte pet žumanaca, pa krem kuvajte na pari. Kuvani krem prohladite, pa ga umutite s margarinom. Posebno umutite šam od pet belanaca sa pet kašika šećera.
Koru filujte kremom od oraha, a celu tortu premažite šamom od belanaca. Držite je do služenja u frižideru.
Bonus video:
Zasladite se slaninom