neodoljiva

Starinski recept za Vasinu tortu: Savršen spoj hrskavih korica i bogatog fila zbog kojeg će svi tražiti repete

0

Ukoliko volite prave, starinske torte znajte da će vas ova kupiti već pri prvom zalogaju 

NAJLEPŠI RECEPT ZA VASINU TORTU
NAJLEPŠI RECEPT ZA VASINU TORTU foto: Shutterstock / catzcrewz

Na trpezama starih domaćica često su se nalazili dezerti koji su bili sačinjeni od veoma kvalitetnih sastojaka, ali i sa puno ljubavi. Pečenje kora se podrazumevalo, filovi su se kuvali na pari, ali je zato ukus bio takav da je izazivao neviđeno zadovoljstvo.

 

Danas, često pribegavamo nekim jednostavnijim slatkišima, a kad se uželite pravih, jakih torti tu su bakine sveske i kuvari u kojima se krije pravo kulinarsko blago.

 

Iz jednog takvog izvukli smo recept za čuvenu Vasinu tortu, koja i nakon 100 godina nosi titulu najbolje poslastice koju možete napraviti za svaku priliku. 

Potrebno je za koru:

 

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • kašika prezli
  • 100 g mlevenih oraha

 

Za fil:

 

  • 1 dl mleka
  • 200 g mlevenih oraha
  • 9 kašika šećera
  • 3 štangle čokolade
  • pomorandža
  • 5 jaja
  • 150 g rastopljenog putera
VASINA TORTA JE SAVRŠEN SPOJ NAJUKUSNIH SASTOJAKA
VASINA TORTA JE SAVRŠEN SPOJ NAJUKUSNIH SASTOJAKA foto: Tetiana Chernykova / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

 

Za koru umutite čvrst sneg od pet belanaca. Umutite pet žumanaca sa šećerom, pa dodajte prezle i orahe. Na kraju umešajte sneg od belanaca i preručite u podmazani pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi, a kad se ispeče, ostavite je da se ohladi.

 

Za fil prokuvajte mleko, te u njega ubacite mlevene orahe, četiri kašike šećera i čokoladu. Nacedite sok od pomorandže, dodajte pet žumanaca, pa krem kuvajte na pari. Kuvani krem prohladite, pa ga umutite s margarinom. Posebno umutite šam od pet belanaca sa pet kašika šećera.

 

Koru filujte kremom od oraha, a celu tortu premažite šamom od belanaca. Držite je do služenja u frižideru.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom 

 

makonda-tracker