Mnogo jeftinije je da napravite ove kolače sami, jer u poslastičarnicama ni malo nisu jeftini

Kadaif je tradicionalni desert koji potiče sa Bliskog istoka i Balkana, a veoma je popularan i u drugim delovima sveta, poput Grčke, Turske i Egipta.
On je napravljen od veoma tankih niti testa, koje podsećaju na tanke rezance. Ovo testo se obično peče ili prži, a zatim preliva sa sirupom od šećera, što mu daje karakterističnu slatkoću i sočnost.
Kadaif se obično puni raznim sastojcima, kao što su orasi, pistaći, bademi, ili se puni kremastim filovima poput vanile, kisele pavlake ili sira. U mnogim varijantama, preliže se sa sirupom od šećera, vode i limunovog soka, što mu daje bogat ukus i sočnost.
Kadaif je popularni desert u mnogim zemljama Balkana, Bliskog istoka i Mediterana. Uglavnom se pravi od vrlo tankih niti testa koje se slažu sa raznim punjenjima i preliju sa sirupom. Evo kako ga možete napraviti kod kuće.
Recept za domaće kadaif testo
Sastojci za testo:
- 250 g brašna
- 150 ml vode
- 1 jaje
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sirćeta (ili limunovog soka)
- 1 kašičica škroba (po želji, kako bi testo bilo elastičnije)

Priprema testa:
Priprema smese: U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i škrob. Dodajte jaje, vodu i sirće (ili limunov sok) i sve dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Mešanje i omekšavanje: Ako je smesa previše gusta, dodajte još malo vode. Smesa treba biti slična testu za rezance, ali dovoljno elastična da se može razvlačiti u tanke niti.
Razvlačenje testa: Na radnoj površini pospite malo brašna, a zatim počnite da razvlačite testo u tanke niti. Ovo možete uraditi pomoću ruku ili oklagije, ali biće potrebno puno strpljenja kako biste postigli veoma tanke slojeve.

Formiranje tankih niti: Ako želite precizne niti, možete koristiti stroj za pravljenje nudli ili pastu, koji će vam pomoći da napravite tanke trake od testa. Idealna širina trake je oko 1-2 mm.
Sušenje: Ove trake morate osušiti. Možete ih staviti na papirni ubrus ili peći u suvoj tavi nekoliko minuta, ali samo da se osuše, ne prže se. Ovaj korak je važan kako bi tekstura bila hrskava kad se kasnije peče.
Kadaif punjenje i sirup
Nakon što napravite domaće kadaif testo, možete nastaviti sa pripremom punjenja i sirupa, kao što sam objasnio u prethodnom receptu za kadaif sa orasima.
Sastojci za sirup:
- 250 ml vode
- 200 g šećera
- 1 kašičica limunovog soka

Priprema sirupa:
U šerpi pomešajte vodu i šećer. Stavite da proključa i kuvajte oko 10 minuta dok sirup ne postane gust. Na kraju dodajte limunov sok i sklonite sa vatre. Ostavite da se ohladi.
Slaganje i pečenje kadaifa:
Slaženje kadaifa: Kada ste pripremili domaće kadaif trake, postavite prvi sloj u podmazanu posudu. Na njega stavite punjenje po izboru (orahe, pistaće ili kremu). Pokrijte još jednim slojem kadaif traka.
Pečenje: Pecite kadaif u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta dok ne postane zlatno-smeđi.
Prelivanje sa sirupom: Nakon što je kadaif pečen, izvadite ga iz rerne i odmah prelijte hladnim sirupom. Ostavite da se ohladi i da sirup upije.
Iako pravljenje domaćeg kadaif testa zahteva vreme i strpljenje, rezultati mogu biti zaista zadovoljavajući i ukusni. Ako želite još lakši pristup, možete kupiti gotovo kadaif testo u prodavnicama sa specijalizovanom hranom ili na tržištima.
Kadaif sa orasima
Sastojci:
- 500 g kadaif testa
- 200 g oraha (mogu se koristiti i lešnici ili pistacije)
- 100 g putera
- 150 g šećera
- 250 ml vode
- 1 kašličica vanilin šećera
- 1 kašičica limunovog soka
Priprema:
Priprema fila: Usitnite orahe, ali pazite da ne postanu prah. U međuvremenu, otopite puter na tihoj vatri.

Priprema kadaifa: Razvucite kadaif na radnoj površini i pažljivo ga pritisnite rukama kako biste odvojili sve niti. Pomešajte sa otopljenim puterom.
Slažanje kadaifa: Na dno vatrostalne posude stavite deo kadaifa, pa preko njega ravnomerno rasporedite orahe. Preko njih stavite još jedan sloj kadaifa.
Pečenje: Stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C i pecite 25-30 minuta, dok ne postane zlatno-smeđe boje.
Priprema sirupa: Dok se kadaif peče, pripremite sirup. U manjoj šerpi, pomešajte vodu, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Zagrevajte dok ne provri, pa kuvajte 10 minuta.
Finalni korak: Kada je kadaif pečen, izvadite ga iz pećnice i odmah prelijte vrućim sirupom. Ostavite da odstoji 1-2 sata kako bi sirup upio u sve slojeve.
Kadaif sa kremom
Sastojci:
- 500 g kadaif testa
- 250 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašičice brašna
- 2 kašičice gustina
- 100 g maslaca
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 150 g šećera za sirup
- 200 ml vode
- 1 kašičica limunovog soka

Priprema:
Priprema kreme: U šerpi pomešajte mleko, šećer, vanilu, brašno i gustin. Kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Kad se zgusne, sklonite sa vatre, dodajte maslac i dobro promešajte.
Priprema kadaifa: Kadaif razdvojite i pomešajte sa malo rastopljenog maslaca, a zatim ga rasporedite na dno posude. Pecite ga u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta dok ne postane zlatno-smeđi.
Priprema sirupa: U šerpi pomešajte vodu, šećer i limunov sok, pa zagrejte do ključanja. Kuvajte 10 minuta.
Slaganje: Nakon što je kadaif pečen, izvadite ga i odmah prelijte sa pripremljenim sirupom. Zatim prelijte sa pripremljenom kremom.
Hlađenje: Ostavite da se hladi nekoliko sati ili dok ne postigne sobnu temperaturu.
Kadaif sa kremom od sira (sličan baklavi)
Sastojci:
- 500 g kadaif testa
- 200 g kisele pavlake
- 250 g krem sira
- 100 g šećera
- 150 g putera
- 1 vanilin šećer
- 200 ml vode
- 200 g šećera za sirup
- 1 kašičica limunovog soka

Priprema:
Priprema fila: U velikoj posudi pomešajte krem sir, pavlaku, šećer i vanilu. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Priprema kadaifa: Kadaif razdvojite rukama, pomešajte sa otopljenim puterom i stavite u vatrostalnu posudu. Pecite na 180°C oko 25 minuta dok ne postane zlatno.
Priprema sirupa: U šerpi pomešajte vodu, šećer i limunov sok. Stavite da proključa, pa kuvajte još 10 minuta.
Slaganje: Kada je kadaif pečen, izvadite iz pećnice i odmah prelijte sa vrućim sirupom. Zatim rasporedite kremasti fil od sira.
Hlađenje: Ostavite da odstoji nekoliko sati kako bi se sve sjedinilo.
Svaka od ovih verzija kadaifa je ukusan i bogat desert, pa zavisi šta voliš – orašaste plodove, kremaste ili slatke kombinacije!