Lepšu i jednostavniju poslasticu danas nećete sigurno probati
Nekada se u svakoj kući vikendom mogao osetiti prelep miris pečenih jabuka, naročito tokom zimskih dana. Domaćice su pravile razne slatke i slane pikanterije, a pita od jabuka je bila jedna od omiljenih kako među odraslima tako i među decom.
Danas, nešto ređe ovu poslasticu viđamo na trpezama, ali daleko od toga da je zaboravljena. Ipak, prava seljačka pita se pravila od domaćih kora, koje danas retko ko zna da napravi.
Zbog toga vam donosimo jednu koja je najsličnija toj starinskoj, ali se pravi od kupovnih, tankih kora za pitu.
Potrebno je:
- 500 g tankih kora za pitu
- 1 kg jabuka
- 200 g šećera
- 1 kesica cimeta
- 100 ml ulja
- 1 vanilin šećer (po želji)
- 200 g suvog grožđa (takođe po želji)
- 100 ml mleka
- 50 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
U manju posudu sjediniti mleko, ulje i prašak za pecivo. Jabuke oprati, oljuštiti i izrendati, posuti šećerom i cimetom. Ako se odlučite i za suvo grožđe njega morate pola sata pre potopiti u vodu da se napije, a onda posuti preko jabuka nakon što ih stavite na koru.
Zatim uzeti kore, odojiti jednu, pa je premazati mlekom i uljem, sledeću isto, a onda na treću posuti narendane jabuke sa šećerom, odozgo kašika ulja, da pita ne bi bila suva.
Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore i jabuke. Pitu ređate u pleh koji ste obložili pek papirom, a potom pečete oko 25 minuta u rerni na 210, 220 stepeni.
Kad je lepo porumenela isključite rernu i ostavite da se još malo peče dok se rerna ne ohladi. Zatim izvadite, neka se prohladi, pa je isecite na komade, pospite prah šećerom po želji i služite
Bonus video:
Retke stare vrste voća




