NEODOLJIVO ZADOVOLJSTVO

Tart od bobičastog voća: Savršen letnji dezert koji će vas raspametiti!

Probajte jednom i biće vam jasno zašto je tart od bobičastog voća kralj svih letnjih poslastica!

TART OD ŠUMSKOG VOĆA SAVRŠEN ZA TOPLE LETNJE DANE foto: Instagram printskirn / tastystories.feed

Lagano, kremasto, mirisno i prelepo – ovaj tart je kao zagrljaj na tanjiru. I kad dan krene naopako, par zalogaja ovog savršenstva sve može da popravi! A najbolja vest? Pravi se brzo, lako i bez komplikacija.

 

Recept nam stiže sa stranice tastystories.feed, a u glavnoj ulozi su krem punjenje, hrskavi bademi i šaka zamrznutih bobica. Sve što volimo – na jednom mestu.

Šta vam je potrebno?

 

Za koru:

 

  • 200 g brašna
  • 120 g putera
  • 90 g šećera
  • 1 žumance
  • Prstohvat soli

 

Za fil:

 

  • 200 ml pavlake
  • 150 g maskarponea
  • 1 jaje
  • 80 g šećera u prahu
  • 20 g skroba (krompirovog ili kukuruznog)

 

Dodatak:

 

  • 200–250 g zamrznutog bobičastog voća (maline, borovnice, kupine...)
  • 30 g bademovih listića

Kako se pravi?

 

Zamesite testo: U činiji pomešajte brašno, so i šećer. Ubacite hladan puter iseckan na kockice i utrljajte ga rukama dok ne dobijete mrvice. Dodajte žumance i umesite glatko testo.

 

Pripremite podlogu: Rasporedite testo u pleh (prečnika oko 24 cm), izbockajte viljuškom i stavite u frižider na 20 minuta.

 

Pecite koru: Zagrejte rernu na 180°C i pecite podlogu 15 minuta, dok ne dobije boju.

 

Napravite fil: Umutite pavlaku, maskarpone, jaje, šećer u prahu i skrob dok ne dobijete kremastu masu.

 

Sastavite tart: Na polupečenu koru sipajte fil, rasporedite voće i pospite bademovim listićima.

 

Završno pečenje: Vratite u rernu i pecite još 30–40 minuta, dok se sve lepo ne stegne i blago ne porumeni.

 

Ohladite: Najbolje je da tart odstoji preko noći – tada je najukusniji!

 

Mali trikovi velikih kuvara

 

  1. Ako nemate maskarpone – nema panike! Možete ga zameniti pavlakom.
  2. Ne odmrzavajte voće pre pečenja – tako tart neće pustiti previše tečnosti.
  3. Odličan je i sa višnjama, kupinama, jagodama ili miksom svega.

 

Zaključak:


Ovaj francuski klasik u domaćem izdanju je sve što vam treba za trenutak sreće. Spoj kremastog fila, lagano kiselkastih bobica i bademove krckavosti – ukratko: raj za nepce.

 

Bonus video:

Piletina koja budi sva čula