Pileće meso spada u najzdravije, kao i u najpraktičnije jer se odlično uklapa u različita jela. Ako vam, međutim, često ostane piletine, možda je vreme da promenite pristup i isplanirate obroke za pet dana tako što ćete iskoristiti baš sve.
Čak i oni koji nisu gurmani ne mogu da odole piletini, vernom savezniku iskusnih kuvara. Uz to što je fenomenalnog ukusa i uklapa se lako u razna jela, ovo meso je lako dostupno, jednostavno za pripremu i prilagodljivo različitim ukusima.
Zašto treba jesti piletinu?
Piletina je dobar izvor mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamine B kompleksa (posebno B3, B6 i B12), selen, fosfor i cink. Uz to, sadrži i druge vitamine i minerale, poput riboflavina, tiamina, gvožđa , magnezijuma i kalcijuma, ali u manjim količinama.
Pileće meso, naročito belo meso bez kože, poznato je po visokom sadržaju proteina uz minimalnu količinu zasićenih masti.
Na 100 grama kuvane piletine dobićete oko 30 grama kvalitetnog proteina, što je čini odličnim izborom za sve koji žele da očuvaju mišićnu masu, reše se viška kilograma ili se oporave nakon fizičke aktivnosti. Zato je baš piletina često izbor za ručak i večeru na dijeti: pruža mnogo i kad pojedete malo.
Za razliku od crvenog mesa, koje može sadržati više holesterola i masti, piletina je lakša za varenje i ima manji rizik od izazivanja kardiovaskularnih problema.
Piletina je najpraktičnije meso
Jedna od najvećih prednosti piletine je njena svestranost. Može se peći, kuvati, dinstati, grilovati, pohovati ili pripremati u supama, salatama, sendvičima...
Od brzog obroka u toku radne nedelje do velikih, pa i svečanih ručkova, ona se lako uklapa u svaki jelovnik. Da ne pričamo o tome koliko je fantastična uz bilo koju salatu!
Međutim, ako vam često ostanu ostaci od piletine, možda bi trebalo da promenite pristup i isplanirate jelovnik za nekoliko dana tako da jedno pile iskoristite maksimalno, za više različitih obroka.
Kako iskoristiti jedno pile za više jela?
Postoji nekoliko opcija kako najpre termički obraditi piletinu – možete je skuvati u vodi ili ispeći u rerni, a potom iskoristiti meso za različita jela. Od vašeg ličnog ukusa zavisi koji će vam metod najviše prijati, a verovatno ćete moći više da je "rastegnete" ako je kuvana jer dobijate i čorbu od mesa i bujon.
Prvi dan: Pečena piletina s povrćem
Najpopularniji način za pripremu pilećeg mesa je pečenje u rerni, a od toga možete uzeti delove i poslužiti ih uz pečeno ili kuvano povrće i mnogo salate.
Ostalo stavite u hermetički zatvorenu posudu i odmah stavite u frižider.
Drugi dan: Uz pirinač
Za zasitno i ukusno jelo, dovoljno je poslužiti iscepkano meso od jednog bataka s kuvanim pirinčem. Dodajte tome suvi začin, začinsko bilje, so i biber i imate fenomenalan obrok inspirisan rižotom i pilavom.
Ovo jelo odlično će se slagati sa paradajzom ili zelenom salatom, a dugo ćete ostati siti.
Treći dan: Ukusna supa
Ukoliko ste piletinu kuvali, obavezno stavite kosti pileta i tečnost u frižider i možete je iskoristiti naredna tri do četiri dana, iako je idealno poslužiti je već prvog.
Samo ubacite testeninu, jedan krompir i šargarepu, ostavite kosti, dodajte peršun i suvi začin, biber i so, i dobićete hranljiv i ukusan obrok. Po želji služite uz kašiku kisele pavlake.
Četvrti dan: Pasta s piletinom
Izdinstajte glavicu crnog luka i jedan čen belog luka na malo ulja, pa dodajte sitno seckane pileće grudi. Nakon što meso poprimi finu boju sa svih strana, prelijte neutralnom pavlakom, ostavite da se krčka 5-10 minuta, pa pospite izrendanim kačkavaljem, začinite po želji, promešajte i pustite se dinsta još minut.
Služite uz kuvane makarone, špagete ili drugu testeninu po ukusu.
Peti dan: Pita s mesom
Izdinstajte glavicu crnog luka i jedan čen belog luka na malo ulja, pa dodajte sitno seckano meso pileta koje vam je ostalo. Ako nemate mnogo piletine, možete dodati šaku do dve pečuraka koje ste prethodno isekli na listove. Začinite i po želji dodajte kašiku kisele pavlake.
Kad bude gotovo, time filujte kore za pitu podmazane uljem i vodom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne poprimi zlatnožutu boju.
BONUS VIDEO
Vojvođanski kare kao predlog za ručak