Ako tražite ručak koji je lagan, ukusan i gotov za pola sata – ovo je recept koji ćete praviti cele sezone.
Tikvice su fenomenalan saveznik u kuhinji tokom toplih dana – niskokalorične, osvežavajuće.
Uz to su vrlo praktične i mogu da se iskoriste na bezbroj načina tokom leta (posebno preporučujemo lažne sarmice od tikvica!), a jedan od omiljenih je punjenje.
U ovom receptu kombinujemo ih sa mekanom piletinom, čeri paradajzom i neodoljivim sirom. Sve se sprema brzo, lako i peče dok korica od sira ne bude savršeno zlatna.
Sastojci:
- 2 tikvice srednje veličine
- 1,5 šolja skuvanog pilećeg mesa po izboru, iseckanog na kockice
- 3 kašike maslinovog ulja
- ½ glavice crnog luka srednje veličine
- ½ kašičice belog luka u prahu
- 7 čeri paradajza
- ½ šolje rendanog parmezana (ili sira po ukusu)
- 1 kašičica origana
- so i biber po ukusu
- ¾ šolje pavlake za kuvanje
- ½ čedar sira
Priprema
- Uključite rernu na 200°C, da se greje, pa podmažite posudu za pečenje maslinovim uljem ili, još bolje, avokadom.
- Operite tikvice, odsecite im krajeve, pa ih izdubite tako da dobijete oblik čamca. "Meso" tikvica iscedite i sklonite na strani.
- Poprskajte tikvice maslinovim uljem, začinite solju i biberom, pa stavite da se peče oko 15 minuta.
- U međuvremenu na malo ulja prodinstajte sitno seckan luk, pa mu dodajte čeri paradajz isečen na četvrtine, kuvanu piletinu, izdubljenu unutrašnjost tikvica, origano i beli luk u prahu, pa sve promešajte i ostavite da se krčka 2-3 minuta.
- Potom nalijte neutralnu pavlaku i pospite rendanom polovinom šolje parmezana ili drugog sira i ostavite da se krčka kratko.
- Ubrusom istapkajte zapečene tikvice kako biste ih osušili. Zahvatajte smesu kašikom i filujte tikvice, pa preko smese pospite rendani čedar sir.
- Vratite u rernu na još 10 minuta i po želji dodajte začinsko bilje preko svega.
BONUS VIDEO
Vojvođanski kare kao predlog za ručak
( Glossy, T.S.R. )




