letnji ručak

Najbolji recept za punjene tikvice: Za 30 minuta će biti na stolu – sočne, zasitne i božanstvenog ukusa

0

Ako tražite ručak koji je lagan, ukusan i gotov za pola sata – ovo je recept koji ćete praviti cele sezone.

Punjene tikvice, s piletinom i sirom
Punjene tikvice, s piletinom i siromfoto: OlgaBombologna/Shutterstock

Tikvice su fenomenalan saveznik u kuhinji tokom toplih dana – niskokalorične, osvežavajuće.

 

Uz to su vrlo praktične i mogu da se iskoriste na bezbroj načina tokom leta (posebno preporučujemo lažne sarmice od tikvica!), a jedan od omiljenih je punjenje.

 

U ovom receptu kombinujemo ih sa mekanom piletinom, čeri paradajzom i neodoljivim sirom. Sve se sprema brzo, lako i peče dok korica od sira ne bude savršeno zlatna.

 

Sastojci:

 

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 1,5 šolja skuvanog pilećeg mesa po izboru, iseckanog na kockice 
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • ½ glavice crnog luka srednje veličine
  • ½ kašičice belog luka u prahu
  • 7 čeri paradajza
  • ½ šolje rendanog parmezana (ili sira po ukusu)
  • 1 kašičica origana
  • so i biber po ukusu
  • ¾ šolje pavlake za kuvanje
  • ½ čedar sira


Priprema

 

  1. Uključite rernu na 200°C, da se greje, pa podmažite posudu za pečenje maslinovim uljem ili, još bolje, avokadom.
  2. Operite tikvice, odsecite im krajeve, pa ih izdubite tako da dobijete oblik čamca. "Meso" tikvica iscedite i sklonite na strani.
  3. Poprskajte tikvice maslinovim uljem, začinite solju i biberom, pa stavite da se peče oko 15 minuta.
  4. U međuvremenu na malo ulja prodinstajte sitno seckan luk, pa mu dodajte čeri paradajz isečen na četvrtine, kuvanu piletinu, izdubljenu unutrašnjost tikvica, origano i beli luk u prahu, pa sve promešajte i ostavite da se krčka 2-3 minuta.
  5. Potom nalijte neutralnu pavlaku i pospite rendanom polovinom šolje parmezana ili drugog sira i ostavite da se krčka kratko.
  6. Ubrusom istapkajte zapečene tikvice kako biste ih osušili. Zahvatajte smesu kašikom i filujte tikvice, pa preko smese pospite rendani čedar sir.
  7. Vratite u rernu na još 10 minuta i po želji dodajte začinsko bilje preko svega.

 

BONUS VIDEO

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

 

makonda-tracker