prste da poližeš

Top 3 predloga za brz, jeftin i zasitan posni ručak: Ideje za preukusne obroke koje ćete spremati i van posta (RECEPTI)

0

Počeo je Petrovski post, pa evo ideja šta možete da spremate za ručak.

Jela bez mesa i mlečnih proizvoda su podjednako, ako ne i više ukusni od mrsnih varijanti
Jela bez mesa i mlečnih proizvoda su podjednako, ako ne i više ukusni od mrsnih varijantifoto: Shutterstock/Jukov studio

Juče je počeo Petrovski post i trajaće do 12. jula kada srpska pravoslavna crkva slavi Petrovdan.

 

Ovaj post se zajedno sa Božićnim, Uskršnjim i Gospojinskim, ubraja među četiri velika posta.

 

Što se tiče hrane koja se (ne) jede tokom posta, Petrovski post je malo blaži od Božićnog. 

 

U toku ovog posta se ne jedu meso, jaja i beli mrs, a svim danima osim srede i petka su dozvoljeni riba, ulje i vino. Sredom i petkom se posti na vodi.

 

U nastavku vam predstavljamo 3 predloga za posni ručak:


Posne pljeskavice od tikvica

Tikvice obožavamo u svim oblicima, a pogotovo kao pljeskavice
Tikvice obožavamo u svim oblicima, a pogotovo kao pljeskavicefoto: Shutterstock/Anastasia_Panait

Sastojci:

 

  • 1 kg tikvica
  • 0,5 kg krompira
  • jedna veza svežeg peršuna
  • 2 čena belog luka
  • 100 gr brašna
  • so i biber po ukusu
  • prstohvat mlevene paprike
  • ulje prema potrebi (ako postite na vodi, ne treba)

 

Priprema:


Oljuštite i dobro operite tikvice, pa ih narendajte i posolite pa ostavite u cediljki da se malo ocedete. 


Skuvajte krompir, sve s ljuskom, pa ga tek po kuvanju oljuštite i izrendajte na krupno.


U jednoj dubljoj činiji pomešajte tikvice i krompir, pa im dodajte sitno seckan peršun, so, biber, mlevenu papriku i izgnječen beli luk. Sve dobro zamesite rukama, pa oblikujte pljeskavice.


Zatim ih uvaljajte u brašno i pržite u zagrejanom ulju. Ukoliko postite na vodu, ispecite ih u rerni u plehu obloženim pek papirom. 

 


Španska musaka

Kombinacija plavog patlidžana, paprike i krompira držaće vam sitim satima
Kombinacija plavog patlidžana, paprike i krompira držaće vam sitim satimafoto: Shutterstock/Dar1930

Sastojci:

 

  • 500 gr krompira
  • 500 gr plavog patlidžana
  • 500 gr sveže crvene mesnate paprike
  • 200 ml ulja
  • 500 ml soka od paradajza
  • 1 glavica luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašika oštrog brašna
  • 1 kašika šećera
  • svež peršun

 

Priprema:

 

Isecite krompir na kolutove i stavite u hladnu vodu. Patlidžan takođe isecite na kolutove, posolite i ostavite da odstoji pola sata.

Na ulju propržite iseckani crni luk, pa dodajte beli luk i stavite sok od paradajza.

Posolite, dodajte kašiku šećera i brašna, pa kuvajte dok se ne zgusne.

 

Potom ispržite krompir 8 do 10 minuta, ocedite od ulja i stavite u pleh i posolite. Isto tako uradite i sa patlidžanom, pa stavite preko krompira i posolite.

 

Na istom ulju izdinstajte i iseckanu crvenu papriku i poređajte preko patlidžana. Na kraju dodajte paradajz sos i pecite u rerni na 200 stepeni oko pola sata.

 

Posne punjene paprike

Paprike možete filovati raznim nadevima, a ovo je najukuisniji
Paprike možete filovati raznim nadevima, a ovo je najukuisnijifoto: Shutterstock/AnikonaAnn


Sastojci:

 

  • 10 suvih slatkih paprika
  • 2 šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 300 gr mlevenih oraha
  • šoljica pirinča
  • 1 kašičica aleve slatke paprike
  • Pelat
  • So
  • Biber


Priprema:


Suve paprike kratko potopite u ključalu vodu kako bi omekanile i kako prilikom punjenja ne bi pucale. Zatim sitno iseckajte luk i šargarepu, pa ih propržite na malo vode. Dodajte pirinač, koji ste prethodno oprali i mlevene orahe, alevu papriku i paradajz pelat.

 

Nalite sve sa malo vode i ostavite da se krčka oko 15 minuta, a onda isključite rernu i punite paprike tom smesom. Napunjene paprike poređajte u tepsiju koju ćete posle staviti u rernu da se peče.


Zagreje rernu na 200 stepeni, pa smanjite na 180 i ubacite paprike. Neka se tako peku nekih 40 minuta, a potom ih izvadite i služite uz pire krompir.

 

Ukus je savršen, a vi možete da dodate i druge začine po ukusu i uživate u savršenim posnim zalogajima koje ćete obožavati čak i van posta.

 

 

BONUS VIDEO

NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!

 

makonda-tracker