neodoljivo

Najsočnije jelo od tikvica – bez pohovanja, prljanja mnogo sudova i muke: Letnji ručak na brzinu koji se dopada svima

0

Kombinacija tikvica i belog mesa je neodoljiva, a ako tome dodate još nekoliko sastojaka i sve pospete rendanim sirom, čeka vas obrok za pamćenje.

Zapečene tikvice s piletinom i paradajzom, posute rendanim kačkavaljem
Zapečene tikvice s piletinom i paradajzom, posute rendanim kačkavaljemfoto: Sedletsky/Shutterstock

Tikvice su zvezda prolećne i letnje kuhinje, a uz to što su jeftine i niskokalorične, one se odlično uklapaju uz gotovo sve što već imate u kuhinji.

 

Klasik u toplim mesecima su pohovane tikvice, često ih ubacujemo u testo za proju, malo je poznato da mogu da se koriste i u pripremi kolača i torti, ali je najbolji spoj tikvica s piletinom i sirom.

 

Upravo je to osnova recepta za ovaj izdašan složenac koji možete služiti za ručak ili večeru! Imajte na umu da će tikvice pustiti mnogo soka, pa možete da ih propržite pre nego što ih stavite u pleh, ali ako preferirate sočniji ručak nema potrebe za time.

Sastojci:

 

  • 2 filea belog mesa
  • 2 tikvice srednje veličine
  • 3 paradajza
  • 2 čena belog luka
  • kečap po potrebi
  • ulje po potrebi
  • sitno seckan bosiljak po ukusu
  • so, biber i suvi začin po ukusu
  • sir trapist za posipanje


Priprema

  1. Izlupajte čekićem piletinu tako da dobijete dugačke i tanke šnicle. Isecite file na manje komade mesa, pa začinite po želji.
  2. Očistite tikvice i isecite ih na tanke kolutove, pa ih poređajte po vatrostalnom sudu koji ste podmazali uljem i pospite solju, biberom, suvim sačinom i bosiljkom.
  3. Poređajte preko pileće šnicle, pa nanesite tanak sloj kečapa i sitno seckan beli luk.
  4. Ponovo ređajte tikvice, pa ponovo dodajte so, biber i suvi začin.
  5. Poređajte paradajz sečen na tanke kolutove.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 220° oko 25 minuta, pa izvadite, preko svega izrendajte sir, dodajte preko bosiljak ili drugo začinsko bilje i vratite u rernu na još 2-3 minuta. Zatim ostavite da ostane u vreloj i isključenoj pećnici još malo, dok se sir ne istopi u potpunosti.
  7. Služite uz mnogo salate.

BONUS VIDEO

Kako je nastala Karađorđeva šnicla

 

makonda-tracker