Tako je prosto, a mnogima nije palo na pamet.
![Mnogi se pitaju koja je razlika između rižota i pirinča?](/data/images/2022/01/29/17/334769_rizoto-shutterstock-2057169221_ff.jpg?ver=1696510288)
Mnogi se pitaju koja je razlika između rižota i pilava. I zaista, ova dva jela jesu dosta slična, a na prvi pogled nekima su čak i skoro identična.
I pilav od pirinča i rižoto su jela koja mogu biti kuvana u vodi, ali ova dva drugačija načina koji daju veoma različite kranje rezultate.
U rižotu, obilna tečnost koja se dodaje tokom procesa kuvanja daje mu kremasti i sočni završetak.
Pilav, s druge strane, zahteva vrlo malo tečnosti i ispada prilično suv jer tokom procesa pripreme sva tečnost isparava.
![Tokom pripreme pilava većina tečnosti ispari pa on ispada suvlji](/data/images/2022/03/17/17/336896_pilav-sa-piletinom-shutterstock-113235262_ff.jpg?ver=1696510339)
A zapravo osim sličnih tehnika kuvanja, postoji samo jedna dodatna sličnost između pilava i rižota.
U oba slučaja možete blago tostirati pirinač pre kuvanja ostatka jela. Dakle, kada razmišljate koje jelo od pirinča da napravite kod kuće, najvažnije je da uzmete u obzir koliko vremena imate za pripremu jela.
Zatim razmislite o tome koju teksturu želite da poslužite i skladu sa tim birajte rižioto ili pilav, odnosno više ili manje tečnosti.
Bonus video: