savršenstvo na tanjiru

Kulinarsko uživanje koje se pravi iznova i iznova: Recept za pastirsku pitu u kojoj se uživa svim čulima

Zaboravite na musaku i slične složence, pastirska pita je nešto što obožavaju svi, od 3 do 103 godine 

MUSAKA OD PIRE KROMPIRA SAVRŠEN OBROK ZA CELU PORODICU foto: Shutterstok / Sokor Space

Savršen spoj najlepših sastojaka u kombinaciji sa začinima koji bude apetit dobitna je kombinacija za svaki porodični ručak.

 

Mleveno meso i pire krompir su često na meniju na brojnim trpezama, a da li ste nekada pokušali da od njih napravite složenac, zapečete ga u rerni i prepustite se uživanju.

 

Ukoliko niste sada imate priliku da napravite najukusniju pastirsku pitu i oduševite svoje ukućane.


Potrebno je za fil:

• 200 g graška
• 200 g šargarepe
• 2 kašike putera
• 2 glavice crnog luka
• 1 štap praziluka
• 3 čena belog luka
• 500 g mlevene junetine
• 1 lovorov list
• 1 kašičica dimljene crvene paprike
• malo muskatnog oraščića
• So

  • Biber po ukusu

• 250 g paradajz pelata 

Pire krompir:


• 700 g krompira
• 50 g putera
• 100 ml mleka
• 1/2 kašičice soli
• 1/4 kašičice muskatnog oraščića
• 100 g kačkavalja

 

SLOŽENAC OD PIRE KROMPIRA I MESA SAVRŠEN IZBOR ZA SVAKI RUČAKfoto: Julia Mikhaylova/Shutterstock


Priprema:


Grašak i šargarepu skuvati, procediti i ostaviti da se hladi. Zatim napraviti krem od luka, tako što ćete sve vrste luka izdinstati na malo putera, posoliti i pobiberiti.

 

Meso stavite da se dinsta, dodajte lovor, beli luk, papriku, muskantni orah. Pržiti dok ne bude skoro kroz gotovo, pa dodajte pelat i na kraju grašak i šargarepu. Fil je gotov.

 

Pire pripremate kao i inače, samo što na kraju, kad ga umutite dodajete muskantni orah i narendani kačkavalj. U vatrostalnu posudu prvo sipati fil sa mesom, preko njega pire i staviti u rernu da se zapeče oko 20 minuta.

 

Bonus video:

Lignje na morski način