neodoljivo

Ideja za supersočan letnji ručak: Jelo bez mesa gotovo na brzinu posle kog ćete biti siti satima

0

Zahvaljujući biljnim vlaknima u povrću ovaj letnji složenac je vrlo zasitan i izdašan, pa možete biti sigurni da nećete posegnuti za grickalicama posle ručka.

Zapečeno povrće sa sirom i jajima
Zapečeno povrće sa sirom i jajimafoto: Frische Rezepte/YouTube Printscreen

Da bismo se dobro najeli i ostali siti dugo, ne moramo ni da imamo meso u tanjiru niti da provedemo previše vremena u kuhinji.

 

Postoji mnogo varijanti letnjeg složenca od povrća za lagan letnji ručak koji obiluje vlaknima, a ako želite recept bez mesa, ovo jelo će vam se sigurno dopasti. Ipak, vodite računa – nije u pitanju posni ručak, jer sadrži mleko, jaja i kačkavalj.

 

U svakom slučaju, brzi i sočni složenac od povrća pravi se prilično brzo i jednostavno, a garantuje zasitan obrok posle kog nećete uskoro da svraćate do frižidera.

Zapečeno povrće sa sirom

 

Složenac od povrća, sira i jaja
Složenac od povrća, sira i jajafoto: Frische Rezepte/YouTube Printscreen

Sastojci:

 

  • 4 krompira
  • 1 glavica brokolija
  • 1 kašičica soli
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • maslinovo ulje po potrebi
  • 2 čena belog luka
  • 1 crvena paprika
  • 2 male zelene paprike
  • čeri paradajz
  • 4 jajeta
  • so po ukusu
  • 5 kašika suncokretovog ulja
  • 130 g (1 šolja) brašna
  • 400 ml (oko 2 šolje) mleka
  • peršun po ukusu
  • 100 g kačkavalja


Priprema

  1. Oljuštite i sitno iseckajte krompir, pa ga skuvajte u slanoj vodi. Isecite brokoli na cvetove, dobro ga operite, pa skuvajte i njega u posoljenoj vodi dok fino ne omekne (ne sme da se kuva dugo, do ključanja, kako ne bi izgubio vitamine).
  2. Sitno naseckajte crni luk i izrendajte šargarepu, pa ih propržite na malo maslinovog ulja. Dodajte i izgnječen beli luk, pa pržite još 2-3 minuta.
  3. Proceđen brokoli i krompir prebacite u podmazanu vatrostalnu posudu, pa prelijte izdinstanim lukom i šargarepom. Dobro promešajte.
  4. Sitno isecite paprike i čeri paradajz, pa poređajte preko povrća u posudi za pečenje.
  5. Umutite jaja sa suncokretovim uljem i začinima, pa dodajte malo po malo brašna, sve vreme muteći kako biste razbili gromuljice. Nalijte potom mleko i dodajte sitno seckan peršun, pa dobro promešajte. Sipajte ovu smesu preko povrća.
  6. Narendajte preko svega kačkavalj, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 40 minuta.

BONUS VIDEO

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

 

makonda-tracker