pravi specijalitet

Pronašli smo recept za USKRŠNJI KOLAČ koji ćete obožavati: Priprema se lako, a rezultat je – rapsodija ukusa!

0

Možete ga poslužiti topao ili hladan, uz malo džema, meda ili maslaca.

Ovo je kolač koji apsolutno morate probati
Ovo je kolač koji apsolutno morate probatifoto: Youtube / Printscreen / @EllenKitchen

Uskršnji kolač savršen je dodatak prazničnoj trpezi, bilo da ga poslužite uz jutarnju kafu, kao lagani dezert ili slatki doručak. Njegova bogata aroma i mekana tekstura osvajaju već na prvi zalogaj.

 

Priprema je jednostavna i ne zahteva puno vremena, što ga čini idealnim izborom za one koji žele brzo i lako da naprave nešto ukusno. Blago slatkast ukus u kombinaciji sa finim začinima ili suvim voćem daje mu poseban šarm.

 

Ovaj kolač nije samo poslastica, već i simbol porodične topline i radosti koju donosi Uskrs.

 

Sastojci:

 

Za testo:

  • Mleko (toplo) - 80 ml
  • Šećer - 1 kašičica
  • Kvasac (suv) - 7 g
  • Brašno - 1 kačičica
  • Jaja - 2 kom
  • Sok od pomorandže 2 - 3 kašičice
  • Korica jedne pomorandže
  • Maslac - 40 g
  • Prstohvat soli
  • Šećer - 100 g
  • Brašno 400 - 450 g

Za punjenje:

  • Maslac - 80 g
  • Suvo grožđe - 80 g

 

Priprema:

 

  1. U jednoj posudici dobro pomešajte suvi kvasac, šećer, brašno i mleko i ostavite da odstoji 10 minuta.
  2. U većoj posudi pomešajte jaja, so, šećer, otopljeni maslac, sok od pomorandže i sitno rendanu pomorandžinu koru, zatim dodajte sadržaj prve činijice i dobro sve sjedinite. 
  3. Potom postepeno dodajte brašno i mesite rukama dok ne dobijete homogenu testastu masu. Potom prekrijte posudu providnom folijom i ostavite je na toplom mestu oko 40-60 minuta.
  4. Nakon što se testo podiglo podelite ga na dva jednaka dela. Prvi deo razvaljajte valjkom, zatim premažite maslacom odozgo i pobacajte suve grožđice. Rukama obuhvatite krajeve testa i urolajte kao palačinku. Ponovite postupak sa drugom polovinom testa, s tim da kada pobacate po njoj grožđice, prvo položite prvu "rolnicu" na ivicu druge, pa ih urolajte zajedno tako da prva ostane ušuškana u drugoj.
  5. Kada dobijete veliku rolnu, secite je nožem po sredini uzdužno, ali ne do kraja, već pred kraj ostavirte oko 4cm. Jedan odvojeni deo motajte ka spolja u oblik pužića, te kada dođete do korena, drugi deo samo obmotajte oko prvog. 
  6. Pužića odložite u posudu koju ćete prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 40 minuta.
  7. Stavite u rernu i pecite na 170 stepeni oko 35-40 minuta. Kada bude gotovo, možete odozgo posuti šećerom u prahu i poslužiti. Prijatno!

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)

Error in getting video.

 

makonda-tracker