S obzirom na to da su svi bili skeptični, jutjuberi su probali ovu caku popularnog američkog kuvara za ukusnije i vlažnije pljeskavice od mesa i rezultat je bio fenomenalan.
Američki kuvar Grejem Eliot poznat je po brojnim interesantnim trikovima kojima poboljšava ukus i teksturu jelima, a ima, kao i svi kuvari svetske klase, pomalo neobične i vrlo originalne tehnike.
Jedan od njih jeste i metod koji Eliot koristi kako bi domaći burgeri dobili "sočnu nadogradnju", odnosno da se ne isuše i ne strvdnu prilikom pečenja, posebno na roštilju.
On, naime, savetuje da se u središnji deo pljeskavice ubaci – kockica leda.
Održavanje pljeskavice vlažnom može biti prilično teško jer, dok se peče, ispušta se deo masti, a vlažnost isparava iz mesa.
Zato Grejem Eliot ubaci malu kocku leda u centar pljeskavice i tek onda je stavi da se peče. Dok se led topi prilikom pečenja, on ispušta vodu u meso, pa ono sve vreme ostaje sočno.
Da li trik s kockicom leda za pljeskavice deluje?
Ako ne verujete fotografijama savršenih jela čuvenih kuvara, obradovaće vas to što je ovaj trik testiran i dokazano je da deluje! Kanal Guga Foods probao je neobični savet za očuvanje sočnosti pljeskavice kockicom leda, a ovu caku su "proširili" tako što su probali i efekat zamrznutog piva i goveđeg bujona na pljeskavicu.
Rezultati su bili vrlo interesantni: zapravo je kockica leda dala najbolji rezultat, iako nije obogaćena ukusima kao zamrznuto pivo i bujon. Pivo je delovalo tako što je pružilo nezadovoljavajući ukus, bujon je samo zalio pljeskavicu, a najobičnija kocka leda je učinila pljeskavicu fantastičnom.
Međutim, ni ova tehnika nije bez mane, iako vrlo sitne. Kada ubacite kockicu leda u pljeskavicu, ona ostavlja veliku rupu u sredini, što ne mora da bude veliki problem. A može vam dati i temu za razgovor s gostima i priliku da podelite ovaj trik!
BONUS VIDEO
Ne držite meso u zamrzivaču duže od 6 meseci