Kada pripremamo povrće za turšiju, nikada se ne setimo namirnice koja se na našim prostorima svakodnevno koristi u kuhinji, a ima brojne prednosti po zdravlje.
Jesen nas na neko vreme razvaja od sunčanih dana, ali nam vraća još jedno veliko zadovoljstvo – zimnicu.
U ovo doba godine obično se priprema turšija u kojoj ćemo uživati narednih meseci, a obično se na našim prostorima u ostave pakuju kiseli kupus, krastavčići i karfiol, zatim paprika, crveni i zeleni paradajz...
Međutim, zašto ove godine ne biste probali nešto drugačije?
Kiseli crni luk
Ukiseljeni crni luk veoma je popularan u svetu, a to nije slučajno – on obiluje hranljivim materijama koje su neophodne za normalan i nesmetan rad organizma, a uz to pruža crevima dragocene "dobre" bakterije, koje su korisne za zdravlje creva.
Crni luk sadrži mnogo korisnih vitamina, minerala i vlakana, a najzastupljeniji u njegovom sastavu su vitamin C, zatim vitamini B kompleksa, među kojima su najznačajniji B9 i B6, potom kalijum, a tu je i, kao i kod ostalih vrsta luka, flavonoid kvercetin, za koji je dokazano da snižava rizik od bolesti srca.
Uz to, verovatno nema jeftinijeg povrća u našim prodavnicama i pijacama, pa je ovaj način da obogatite svoju jesenju i zimsku trpezu i ekonomičan.
Jednostavan recept za kiseli crni luk
Postoji mnogo načina da pripremite kiseli crni luk, a ovo je najjednostavniji.
Sastojci:
- 1 kg crnog luka (glavice treba da budu što sitnije)
- 300 ml vode
- 200 ml sirćeta
- 2 kašike soli
- 2 kašike šećera
- lovorov list, so i biber po ukusu
Priprema
- Sipajte u šerpu vodu i sirće, pa dodajte so i šećer i prokuvajte. Sklodite da se prohladi.
- Potom očistite crni luk i poređajte glavice u oprane, pa u dobro sterilisane tegle.
- Pospite biberom i lovorovim listom, a zatim prelijte prohlađenom tečnošću.
- Pritisnite plastičnom mrežicom, pa dobro zatvorite tegle.
Ostavite na tamnom, hladnom i suvom mestu.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Zimnica u Kini i Srbiji - zimski ritual za večnu nostalgiju