(recept)

Ovu namirnicu jedete svaki dan, a niste znali da možete da je ukiselite: Superzdrava zimnica koja je skoro besplatna

0

Kada pripremamo povrće za turšiju, nikada se ne setimo namirnice koja se na našim prostorima svakodnevno koristi u kuhinji, a ima brojne prednosti po zdravlje.

Zimnica je širok pojam i podrazumeva mnogo vrsta voća i povrća kojima je moguće produžiti rok fermentacijom
Zimnica je širok pojam i podrazumeva mnogo vrsta voća i povrća kojima je moguće produžiti rok fermentacijomfoto: Z Jan / Panthermedia / Profimedia

Jesen nas na neko vreme razvaja od sunčanih dana, ali nam vraća još jedno veliko zadovoljstvo – zimnicu.


U ovo doba godine obično se priprema turšija u kojoj ćemo uživati narednih meseci, a obično se na našim prostorima u ostave pakuju kiseli kupus, krastavčići i karfiol, zatim paprika, crveni i zeleni paradajz...


Međutim, zašto ove godine ne biste probali nešto drugačije?

Kiseli crni luk


Ukiseljeni crni luk veoma je popularan u svetu, a to nije slučajno – on obiluje hranljivim materijama koje su neophodne za normalan i nesmetan rad organizma, a uz to pruža crevima dragocene "dobre" bakterije, koje su korisne za zdravlje creva.

 

Crni luk je moguće ukiseliti za zimnicu
Crni luk je moguće ukiseliti za zimnicufoto: Shutterstock / NUM LPPHOTO

Crni luk sadrži mnogo korisnih vitamina, minerala i vlakana, a najzastupljeniji u njegovom sastavu su vitamin C, zatim vitamini B kompleksa, među kojima su najznačajniji B9 i B6, potom kalijum, a tu je i, kao i kod ostalih vrsta luka, flavonoid kvercetin, za koji je dokazano da snižava rizik od bolesti srca.
 

Uz to, verovatno nema jeftinijeg povrća u našim prodavnicama i pijacama, pa je ovaj način da obogatite svoju jesenju i zimsku trpezu i ekonomičan.

 

Jednostavan recept za kiseli crni luk


Postoji mnogo načina da pripremite kiseli crni luk, a ovo je najjednostavniji.

 

Sastojci:

 

  • 1 kg crnog luka (glavice treba da budu što sitnije)
  • 300 ml vode
  • 200 ml sirćeta
  • 2 kašike soli
  • 2 kašike šećera
  • lovorov list, so i biber po ukusu


Priprema

 

  1. Sipajte u šerpu vodu i sirće, pa dodajte so i šećer i prokuvajte. Sklodite da se prohladi.
  2. Potom očistite crni luk i poređajte glavice u oprane, pa u dobro sterilisane tegle.
  3. Pospite biberom i lovorovim listom, a zatim prelijte prohlađenom tečnošću.
  4. Pritisnite plastičnom mrežicom, pa dobro zatvorite tegle.


Ostavite na tamnom, hladnom i suvom mestu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Zimnica u Kini i Srbiji - zimski ritual za večnu nostalgiju 

 

makonda-tracker