ma preukusno

Mnogi je zovu - čudo u tegli: Recept za hrskavu crvenu papriku koja je imunobomba i raj za nepca

Ovako spremljena paprika jednostavno nema konkurenciju 

SAVRŠENO HRSKAVA PAPRIKA SA BELIM LUKOM RECEPT foto: Shutterstock / Nazile Keskin

Sezona zimnice uveliko traje. Domaćice se dovijaju na različite načine kako bi svojim ukućanima pripremili ukusne specijalitete u kojima će uživati tokom duge zime.

 

Paprike se mogu spremiti na mnogo različitih načina, od pečenja do ajvara, a neizostavan deo svake zimnice je i barena paprika iz tegle. Ako u nju dodate i malo belog luka eto imunobombe uz koju će virusi bežati od vas.

 

Za pripremu ove paprike nije potrebno specijalno umeće, ali ni mnogo vremena. Jednostavna je, brzo gotova i što je najvažnije u njoj se uživa svim čulima.

Potrebno je:

 

  • 5 kg paprika

 

Preliv:

 

  • 1,5 l vode
  • 100 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 ml alkoholnog sirćeta
  • 100 g soli

 

Još:

 

  • 1 šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • malo peršuna

 

PAPRIKA IZ TEGLE SA BELIM LUKOM I ŠARGAREPOMfoto: Shutterstock/Minoli

Priprema:

 

Paprike operite, pa očistiti od peteljki i semenki. Presecite ih na pola, po dužini. Zatim u šerpu sipajte sve sastojke za preliv i stavite da proključa, pa u tu ključalu vodu dodajte paprike. 2 do 3 minuta je samo potrebno kako bi omekanile. Potom ih vadite iz te vode i ostavite u šerpi sa poklopcem tako da još malo omekane. 

 

Zatim pripremite šargarepu i beli luk. Šargarepu iseckajte na štapiće, beli luk sitno iseckajte. Usitnite i peršun. Sve izmešajte zajedno. Nakon toga uzmimate paprike, ređate ih u teglu, a između nji stavljate smesu od šargarepe, belog luka i peršuna.

 

Zatim tegle napunite prelivom u kojem ste kuvali paprike. Dobro zatvorite tegle i stavite ih u dunst (obmotajte ih toplim ćebetom i ostavite da se tako ohladi). Nakon nekoliko dana paprike su spremne za jelo. Prijatno. 

 

Bonus video:

Lignje na morski način