Ovako spremljena paprika jednostavno nema konkurenciju
Sezona zimnice uveliko traje. Domaćice se dovijaju na različite načine kako bi svojim ukućanima pripremili ukusne specijalitete u kojima će uživati tokom duge zime.
Paprike se mogu spremiti na mnogo različitih načina, od pečenja do ajvara, a neizostavan deo svake zimnice je i barena paprika iz tegle. Ako u nju dodate i malo belog luka eto imunobombe uz koju će virusi bežati od vas.
Za pripremu ove paprike nije potrebno specijalno umeće, ali ni mnogo vremena. Jednostavna je, brzo gotova i što je najvažnije u njoj se uživa svim čulima.
Potrebno je:
- 5 kg paprika
Preliv:
- 1,5 l vode
- 100 g šećera
- 100 ml ulja
- 200 ml alkoholnog sirćeta
- 100 g soli
Još:
- 1 šargarepa
- 2 čena belog luka
- malo peršuna
Priprema:
Paprike operite, pa očistiti od peteljki i semenki. Presecite ih na pola, po dužini. Zatim u šerpu sipajte sve sastojke za preliv i stavite da proključa, pa u tu ključalu vodu dodajte paprike. 2 do 3 minuta je samo potrebno kako bi omekanile. Potom ih vadite iz te vode i ostavite u šerpi sa poklopcem tako da još malo omekane.
Zatim pripremite šargarepu i beli luk. Šargarepu iseckajte na štapiće, beli luk sitno iseckajte. Usitnite i peršun. Sve izmešajte zajedno. Nakon toga uzmimate paprike, ređate ih u teglu, a između nji stavljate smesu od šargarepe, belog luka i peršuna.
Zatim tegle napunite prelivom u kojem ste kuvali paprike. Dobro zatvorite tegle i stavite ih u dunst (obmotajte ih toplim ćebetom i ostavite da se tako ohladi). Nakon nekoliko dana paprike su spremne za jelo. Prijatno.
Bonus video:
Lignje na morski način