(recept)

Nećete ni osetiti da nema mesa: Pljeskavice od pasulja posle kojih satima nećete biti gladni

0

Umesto klasičnih pljeskavica od mlevenog mesa, sve su popularnije zdrave alternative od tikvica i sočiva, a jedan od najjednostavnijih i korisnijih načina jeste da meso zamenite pasuljem.

Ukusne domaće pljeskavice od pasulja odlična su zamena za klasične od mlevenog mesa
Ukusne domaće pljeskavice od pasulja odlična su zamena za klasične od mlevenog mesafoto: Dementieva Iryna/Shutterstock

Pljeskavice se mogu napraviti na razne načine, pa meso odavno nije prvi izbor kada želimo da se počastimo njima, a odličan trik je upotreba pasulja kao dominantne namirnice.


Ova superzdrava mahunarka ima 143 kalorije u 100 g, a sadrži značajne količine proteina, ugljenih hidrata (sa samo 0,34 g šećera u 26,22 g ugljenih hidrata!), masti, kao i obilje biljnih vlakana, koji pomažu da duže ostanemo siti.


Uz to, u pasulju ćete pronaći mnogo vitamina B1, B6, E i K, zatim cink, selen, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, a ima i nizak glikemijski indeks!

 

Zato su pljeskavice od pasulja odličan izbor ako želite da smršate, sprečite nagli skok šećera posle obroka i posvetite se svom kardiovaskularnom zdravlju.

 

Kako se prave pljeskavice od pasulja?
 

Pasulj može da zameni meso u pljeskavicama, baš kao i tikvice i sočivo
Pasulj može da zameni meso u pljeskavicama, baš kao i tikvice i sočivofoto: Shutterstock/denio109

Sastojci:

 

  • 300 pasulja
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • pola struka praziluka
  • 1 jaje
  • 2 kriške hleba
  • 2 kašike brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • malo mleka za umakanje hleba
  • pola kašičice mlevene paprike
  • so i biber po ukusu
  • ulje po potrebi


Priprema

  1. Skuvajte pasulj, pa ga dobro iscedite i usitnite u blenderu.
  2. Potom iseckajte što sitnije crni i beli luk i praziluk, pa ih dodajte pasulju.
  3. Umačite starije kriške hleba u mleko, pa ih ocedite dobro prstima i izmrvljene dodajte mešavini s pasuljem.
  4. Sipajte u to umućeno jaje, pa dodajte brašno, prašak za pecivo, so, biber i mlevenu papriku. Mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.
  5. Vadite kašikom, pa spuštajte u vrelo ulje, u njemu malo oblikujte kašikom i pržite s obe strane dok ne porumeni.

Služite uz kuvan ili pečen krompir i salatu po izboru.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koji pasulj je najbolji u Srbiji?

 

makonda-tracker