Umesto klasičnih pljeskavica od mlevenog mesa, sve su popularnije zdrave alternative od tikvica i sočiva, a jedan od najjednostavnijih i korisnijih načina jeste da meso zamenite pasuljem.
Pljeskavice se mogu napraviti na razne načine, pa meso odavno nije prvi izbor kada želimo da se počastimo njima, a odličan trik je upotreba pasulja kao dominantne namirnice.
Ova superzdrava mahunarka ima 143 kalorije u 100 g, a sadrži značajne količine proteina, ugljenih hidrata (sa samo 0,34 g šećera u 26,22 g ugljenih hidrata!), masti, kao i obilje biljnih vlakana, koji pomažu da duže ostanemo siti.
Uz to, u pasulju ćete pronaći mnogo vitamina B1, B6, E i K, zatim cink, selen, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, a ima i nizak glikemijski indeks!
Zato su pljeskavice od pasulja odličan izbor ako želite da smršate, sprečite nagli skok šećera posle obroka i posvetite se svom kardiovaskularnom zdravlju.
Kako se prave pljeskavice od pasulja?
Sastojci:
- 300 pasulja
- 1 srednja glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- pola struka praziluka
- 1 jaje
- 2 kriške hleba
- 2 kašike brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- malo mleka za umakanje hleba
- pola kašičice mlevene paprike
- so i biber po ukusu
- ulje po potrebi
Priprema
- Skuvajte pasulj, pa ga dobro iscedite i usitnite u blenderu.
- Potom iseckajte što sitnije crni i beli luk i praziluk, pa ih dodajte pasulju.
- Umačite starije kriške hleba u mleko, pa ih ocedite dobro prstima i izmrvljene dodajte mešavini s pasuljem.
- Sipajte u to umućeno jaje, pa dodajte brašno, prašak za pecivo, so, biber i mlevenu papriku. Mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.
- Vadite kašikom, pa spuštajte u vrelo ulje, u njemu malo oblikujte kašikom i pržite s obe strane dok ne porumeni.
Služite uz kuvan ili pečen krompir i salatu po izboru.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Koji pasulj je najbolji u Srbiji?