Spremite se da osvojite sve za stolom ovim neodoljivim delikatesom!
Ako tražite recept za savršeno mekane pamuk kiflice koje se tope u ustima, na pravom ste mestu.
Ove vazdušaste kiflice imaju neverovatno mekanu teksturu, a najbolji deo je što postoji trik kojim se skraćuje vreme čekanja da testo naraste.
Uz nekoliko jednostavnih koraka, možete uživati u svežim, toplim kiflicama koje su idealne za doručak ili užinu.
Sastojci:
- 500 g mekog brašna
- 20 g svežeg ili pola kesice suvog kvasca
- 250 ml toplog mleka
- 100 ml ulja
- 2 jaja
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- pola kesice praška za pecivo
- susam
Priprema:
- Napravite smesu od mleka, kvasca i šećera i ostavite da odstoji 5 minuta. U drugoj posudi pomešajte brašno, ulje i prašak za pecivo, pa dodajte i jedno umućeno jaje. Pomešajte dve smese u jednu posudu i mesite dok ne postane jedna homogena masa.
- Smesu prekrijte folijom da odstoji 10 minuta, zatim ponovo rukama mesite testo pa prekrijte providnom folijom. Ovoga puta neka odstoji 45 minuta na sobnoj temperaturi.
- Na pobrašnjenoj podlozi smesu podelite na dve jednake vekne, razmesite i razvijte oklagijom. istanjeno testo isecite na 3 dela, pa svaki od tih delića još na tri dela. Tako dobijene trougliće blago rolajte od uže strane ka najširoj kako biste dobili oblik kiflica.
- Neka odstoje još pola sata tako, premažite ih umućenim jajetom, odozgo pospite susamom i pecite na 180 °C oko 20 minuta na papiru za pečenje.
SAVET:
- Ukoliko želite da skratite proces čekanja da testo naraste, koristite se alternativnim trikovima koji uspešno mogu zameniti ulogu kvasca u ovakvim receptima.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako da testo brže naraste
( Glossy, E.S. )