vanvremenski stil

Svaka žena može da izgleda kao dama: Kristijan Dior je pronašao recept za ženstven i sofisticiran izgled

Da biste izgradili lični stil koji ostavlja utisak uglađenosti i elegancije, dodajte svom garderoberu nešto s ovog spiska i sigurno ćete biti zadovoljniji.

Kristijan Dior s manekenkom Doroti Emsfoto: mediadrumimages/TopFoto / Media Drum World / Profimedia

Legendarni francuski dizajner Kristijan Dior doneo je svetu mode brojne novitete i uvek trendove koji se danas smatraju klasikom, a njegovi radovi bili su neobični za četrdesete i pedesete i izdvajali se od konkurencije.


Mnoge njegove ideje još uvek su relevantne i zanimljive, a na sreću zaljubljenika u modu – Dior nije bio škrt kada su u pitanju saveti.


Otvoreno je pričao o tome šta mu se dopada, šta ne, a u svom "Malom modnom rečniku", objavljenom 1954. godine, podelio je šest saveta koji će svakoj ženi pomoći da u svoj lični stil unese ženstvenost, sofisticiranost i eleganciju.

Mašne


Prema Dioru, mašnice su vrlo elegantan ukras, pa tako možete visoki okovratnik upotpubniti leptir-mašnom i postići vrlo atraktivan izgled. On je dugo eksperimentisao s mašnama i zaključio da se i one velike i one sitne mogu lako prilagoditi ženstvenim modnim izdanjima.

 


Prsluk


Kristijan Dior je verovao da pažljivo odabran i elegantan prsluk može biti odlična zamena za bluzu ispod sakoa ako nosite odelo, a ta ideja je u njegovo vreme bila revolucionarna!


Danas se prsluk često nosi na golu kožu, s farmerkama, pa i uz odelo, a trenutno je na vrhuncu svoje popularnosti.

 

Prsluk ispod sakoa odlična je zamena za bluzufoto: Antonio Ahel/ATAImages

Tufnice


Trend nošenja tufni verovatno nikada nećete nestati, a one su poželjne gotovo u svakoj situaciji.

 

S tufnicama nema greškefoto: SGP / ddp USA / Profimedia

Crno-bela varijanta je proverena i klasična, plavo-roze je vrlo lepa, zeleno-žuta je optimistična i vedra, sivo-bež deluje aristokratski.

Pink boja


Dior je ružičastu boju smatrao vrhuncem ženstvenosti i isticao je da nje mora biti u ormanu svake žene koja ima samopoštovanje. Štaviše, tokom 40-ih i -50-ih je ona postala moderna zahvaljujući njemu.

 

Pink je bila omiljena boja Kristijana Diorafoto: andersphoto/Shutterstock

Rese


Moda neobične obrade rubova tako da stajlingu dodaju razigranost i koketnost započela je baš s Diorom, koji je uneo atmosferu proslave i zabave u ženski stil.

 

Resice su savršen dodatakfoto: Photo Image Press / Zuma Press / Profimedia

Siva boja


Kristijan Dior je smatrao sivu boju simbolom praktičnosti i elegancije, a verovao je da je ona univerzalna za odelo ili makar gornji deo odeće. U pitanju je boja praktičnosti i službenosti, a odlična je zamena za crnu, ako niste njen ljubitelj.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Bata Spasojević o zapadnim trendovima