neodoljivo ukusan

Savršeno ide uz špagete, kao fil za lazanje ili samo uz pire krompir: Originalni recept za čuveni bolonjeze sos

Svojim ukusom ovaj sos oduševio je na milijarde ljudi širom sveta 

RECEPT ZA ORIGINALNI BOLONJEZ SOS foto: Shutterstrock / AtlasStudio

Prilikom pripreme jela jedna od najvažnijih stvari je da imate dobar i proveren recept, ako već nemate neki svoj koji ljubomorno čuvate, jer znate da je najbolji.

 

Kada je u pitanju bolonjez sos, čuveni crveni sos od paradajza, koji se najčešće služi uz barenu testenini, špagete, recepata je zaista mnogo. 

 

Ipak, ima onih koji su savršeni i koji dolaze pravo iz Italije, a svi znamo da su Italijani pravi majstoru u prirpemi ovog savršenog jela. Sad kad imate recept na vama je samo da pribavite neophodne sastojke i uživate u obroku koji će brzo biti pred vama.

Sastojci:

 

  • 300 g špageta
  • 300 g mlevene junetine
  • 100 g šargarepe
  • 200 g paradajz pelata
  • 40 g parmezana
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike ulja
  • 200 ml crnog vina
  • začini po želji

 

NAJLEPŠI RECEPT ZA BOLONJEZ SOSfoto: Shutterstock / gkrphoto

Priprema:

 

Špagete skuvati u slanoj vodi, iscediti i ostaviti sa strane dok spremate sos.  Na ulju propržiti crni luk, izrendanu šargarepu i mleveno meso, pa dinstati 10 minuta. Potom dodati malo izgnječenog belog luka

 

Začiniti po želji i dinstati još 5 minuta, pa dodati paradajz pelat, preliti gustinom razmućenim u crnom vinu i ostaviti da prokuv. U tanjir sipati skuvane špagete, preliti pripremljenim sosom i posuti rendanim parmezanom.

 

Bonus video:

Lignje na morski način - recept