kremasta rapsodija ukusa

Originalni recept za tradicionalne KARBONARE NA ITALIJANSKI NAČIN: Ovakvu pastu nećete probati ni u jednom restoranu!

0

Predstavljamo vam najsavršeniji recept za tradicionalnu italijansku pastu karbonara!

Najlepše italijanske karbonare na svetu!
Najlepše italijanske karbonare na svetu!foto: Shutterstock / Michaelnero

Uz jedan uvrnuti ukus tradicije, iz rimskih uličica dolazi jelo koje osvaja srca svih ljubitelja italijanske kuhinje.

 

Ovo jelo čuveno po kremastoj teksturi i bogatom ukusu, savršenom simbiozom hrskave slanine i svilenkastog umaka pruža neponovljiv gurmanski doživljaj. 

 

Popularno širom sveta, ovo jelo je sinonim za jednostavnu eleganciju i gastronomski užitak. Pravo iz domaćinstava italijanskih nona, donosimo vam originalni recept za najbolju pastu karbonara na svetu!

 

 

Sastojci:

 

  • 400g špageta
  • 150g pančete ili guanciale (italijanska slanina), isečene na tanke trake
  • 100g parmezana, rendanog (ili mešavina parmezana i pekorina, ako želite intenzivniji ukus)
  • 3 jaja + 1 žumance
  • Crni biber, sveže mleveni
  • So po potrebi
  • Maslinovo ulje (opciono, ako je potrebno za prženje pancete)

 

 

Karbonare spadaju među omiljene paste
Karbonare spadaju među omiljene pastefoto: Profimedia

 

  1. Priprema špageta: Skuvajte špagete u velikoj šerpi posoljene vode prema uputstvu sa pakovanja, dok ne budu al dente.
  2. Priprema pančete: U velikom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja (ako je potrebno) i pržite pančetu ili guanciale na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskava. Ako je pančeta dovoljno masna, dodatno ulje možda neće biti potrebno.
  3. Priprema umaka: U činiji umutite jaja, žumance, rendani parmezan i sveže mleveni crni biber. Umak treba da bude kremast i dobro sjedinjen.
  4. Sklapanje jela: Kada su špageti gotovi, ocedite ih, ali zadržite malo vode od kuvanja (oko 1/4 šolje). Dodajte skuvane špagete u tiganj sa pančetom ili guancialem, prebacite sa vatre i brzo promešajte da se sve sastojci sjedine.
  5. Dodavanje umaka: Sklonite tiganj sa vatre i odmah dodajte umućeni jajačni i parmezan umak. Brzo i energično mešajte špagete i umak kako bi se jaja fino razmazala po špagetama, ali pazite da jaja ne zgrušaju.
  6. Serviranje: Poslužite špagete alla carbonara odmah, kako bi se najbolje uživalo u kremastoj i bogatoj teksturi ovog jela. Pospite ih sa još parmezana i bibera po ukusu.

 

Ovaj recept je klasičan primer italijanske kuhinje, jednostavan za pripremu, a fantastičan za jelo. Uživajte u autentičnom ukusu špageta alla carbonara!

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ovako se sprema vrhunska pasta!

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker