za rođendan & sve važnije prilike

Kora meka kao pamuk, a fil – superkremast: Letnja torta koja ostaje sveža danima, zaslađuje i rashlađuje (RECEPT)

0

Ako želite da probate nešto sasvim drugačije ovog leta, lagani dezert od jaja, šlaga i badema slatkiš je koji ne smete da propustite. Verujte nam na reč!

Neodoljiva i kremasta nemačka torta s bademima i jajima
Neodoljiva i kremasta nemačka torta s bademima i jajimafoto: Lieblingsdesserts, Youtube Printscreen

Ukoliko ste ljubitelj laganih letnjih poslastica koje se prave sa šlagom i korom od belanaca, ovaj dezert je pravi izbor za vas i savršen je izbor uz kaficu posle ručka.

 

Nemačka torta od badema i jaja je lagan dezert koji posebno prija u vrelim letnjim danima, a iako je u receptu navedeno da se koristi veća količina šećera, slobodno je smanjite prema svom ukusu i svakako ćete dobiti nezaboravan slatkiš.

 

Iako će vas dužina recepta možda uplašiti, u pitanju je dezert koji se priprema vrlo jednostavno i ne može da ne uspe, a ako ga stavite u frižider, trajaće danima.

Sastojci:

 

  • 2 cela jajeta + 4 žumanceta + 4 belanceta
  • 100 g šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 40 gustina
  • 400 ml mleka + 70 ml mleka
  • 80 g putera + 100 g putera
  • 90 g šećera + 200 g šećera
  • 155 g brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • sok od pola limuna
  • 50 g listića badema
  • 200 ml slatke pavlake

 

Nemačka sendvič-torta s bademima
Nemačka sendvič-torta s bademimafoto: Lieblingsdesserts, Youtube Printscreen

Priprema

 

  • Pomešajte dva cela jajeta, šećer i jednu kesicu vanilinog šećera i to dobro umutite žicom. Dodajte gustin, dobro razmutite, pa nalijte 400 ml mleka i promešajte.
  • Stavite da se kuva dok se ne zgusne i ne dobije kremastu teksturu, uz neprestano mešanje, pa sklonite na stranu i umešajte 80 g putera. Mešajte dok se potpuno ne otopi.
  • Prebacite u hladnu činiju, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
  • U odvojenoj činiji pomešajte 90 g šećera sa 100 g putera i umutite mikserom. Dodajte četiri žumanceta, mutite još malo, pa sipajte 70 ml mleka i nastavite mutite.
  • Tome dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, i mešajte dok se ne sjedini. Obratite pažnju formiraju li se grudvice od brašna i obavezno ih razbijte. Ovu smesu prebacite u pravougaonu posudu za pečenje obloženu pek-papirom i fino je poravnajte i ravnomerno rasporedite.
  • Iscedite sok od pola limuna. Pomešajte četiri belanceta sa sokom od limuna i jednom kesicom vanilinog šećera, pa mutite mikserom postepeno dodajući 200 g šećera (može i manje, po ukusu) dok ne dobijete gust šlag.
  • Nanesite ga preko kore u tepsiji i poravnajte špatulom, pa preko stavite listiće badema.
  • Pecite 40-50 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni.
  • Kad bude pečeno, presecite pravougaonik napola, pa umutite slatku pavlaku u šlag. Dodajte je žutom filu koji ste pokrili prozirnom folijom i mutite mikserom dok se ne sjedini. To nanesite na jednu polovinu pečenog kolača, pa ga preklopite drugom polovinom.

 

BONUS VIDEO

Koji sladoled je otporniji na sunce?

Error in getting video.

 

makonda-tracker