"hakovanje" mozga

Jela je dok je stomak ne zaboli – i nastavljala: Fitnes instruktorka je rešila problem prejedanja uz jednostavan trik

Ako želite da smršate, najpre treba promeniti pristup hrani i način razmišljanja, kaže tiktokerka specijalizovana za mršavljenje.

Za ravan stomak i mršavljenje bez jo-jo efekta treba najpre poći od načina na koji razmišljamo o hrani koja nam je ograničena.foto: megaflopp/Shutterstock

Džena Rico, fitnes instruktorka iz Džordžija, specijalizovana je za mršavljenje žena i vrlo popularna na društvenoj mreži TikTok, gde često deli savete koje nudi i svojim klijentima.


Kako je nedavno istakla, ona ima prilično jednostavan psihološki trik za osobe koje su sklone jo-jo efektu, odnosno vraćanju izgubljenih kilograma nakon što se dijeta završi.


Uzmite olovku i papir, želim da zapišete šta treba da dodate svojoj trenutnoj ishrani: više proteina, više voća, više povrća i više vlakana – poručila je ona u nedavno objavljenom snimku.


Da uđemo u detalje – to su grčki jogurt, pileća prsa, maline, borovnice, jagode...

Kako je istakla, ona je probala sve dijete za koje je čula, uključujući keto, povremeni post, brojanje kalorija... Kako je objasnila, obično je bila u stanju da održava svoju zdravu ishranu tokom radne nedelje, ali bi joj trud propadao u petak.

 

Džena Rico je specijalizovana za mršavljenje ženafoto: jennaaaamariee, Printscreen TikTok

Pojela bih jedan "obrok za varanje" i to bi se pretvorilo u vikend varanja – priznala je ona. – Jela sam do te mere da sam bukvalno osećala fizički bol i nastavljala!


Kako je istakla, toliko se prejedala da je imala običaj da pojede dva predjela posle doručka, a potom naruči celu picu i počasti se sladoledom. Veruje da je razlog bilo to što je bila opterećena ograničenjem koje je čeka.


Moj mozak bi mi poručivao da je ta hrana ograničena i da moram da jedem što više mogu u trenucima kad mogu – istakla je.

 

Kako prevariti mozak na dijeti?


Ukoliko i vi imate sličan problem, Džena Rico savetuje da promenite svoj način razmišljanja, što je metod koji je pomogao i njenim klijentkinjama koje pokušavaju da se reše viška kilograma. Kako objašnjava, treba sastaviti listu stvari koje možete da jedete – umesto onoga što vam je zabranjeno – kako biste se rešili osećaja da vam je nešto uskraćeno.

 

Psihološki trik za mršavljenje može da pokrene proces.foto: Mariia Korneeva, Shutterstock

Kad se fokusirate na svu hranu koju smete da jedete, stvarate način razmišljanja o obilju, a ne o oskudici – kaže ova instruktorka.


Džena tvrdi da ova promena omogućava doslednost, jasnoću i dugoročni gubitak težine.


Vremenom ćete početi se osećate malo sigurnije kad je reč o hrani... To će vam pomoći da budete dosledni, a dobro znamo da – ako želimo da smršamo – moramo da budemo dosledni – zaključila je.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pravila zdravog mršavljenja