zdravlje žene

75% žena je dobije bar jednom u životu: 10 načina da se zaštitite od infekcije koja se najčešće javlja tokom leta

Iako može da se ispolji bilo kad u toku godine, rizik je najviši u letnjim danima, a postoji nekoliko načina da ga snizite

Vaginalna infekcija izaziva intenzivan svrab u intimnoj regiji.foto: Kat KTM/Shutterstock

Jedan od češćih zdravstvenih problema na koje žene žale tokom leta su gljivične infekcije, koje obuhvataju trećinu svih vaginalnih infekcija.


U letnjim danima se prijavljuje znatno više slučajeva nego u ostatku godine jer toplo vreme i povećana vlažnost olakšavaju gljivicama da rastu i šire se. Međutim, mnogo toga zavisi od higijene i odeće koju nosite.


Prema podacima dostupnim na medicinskoj platformi WebMD, čak 75 procenata žena na svetu makar jednom u toku života dobije gljivičnu infekciju, a oko 8 posto žena ih ima četiri puta godišnje.

Gljivična infekcija može da ima više uzroka, a neki od njih mogu da budu i na prvi pogled nevažne i sitne navike na koje ne obraćamo previše pažnje.

 

Uglavnom je u pitanju candida, koja normalno živi u ljudskom organizmu, ali ukoliko se previše raširi može da dovede do zapaljenja, koje prate beličasta sekrecija iz polnog organa, uporan svrab, peckanje ili bol pri mokrenju i odnosa...

 

Vaginalna infekcija izaziva intenzivan svrab u intimnoj regiji.foto: Doucefleur/Shutterstock

Kako sprečiti vaginalnu gljivičnu infekciju?

 

Ne postoji magična formula uz koju ćete sigurno izbeći gljivičnu infekciju, ali postoje opšte smernice koje mogu biti od pomoći da smanjite verovatnoću da će doći do prekomerne rasprostranjenosti gljivice.

 

  • Ne oblačite preusku odeću. Ni slučajno ne nosite veš koji vas previše steže, kao ni preterano uzane pantalone, helanke i šortseve jer ovakva odeća podiže temperaturu u intimnoj regiji, pa je ona samim tim vlažnija i sklona infekcijama.

 

  • Ne oblačite veš koji ne da koži da "diše". Klonite se sintetike i veštačkih materijala i okrenite se pamuku, naročito kada je u pitanju donji veš jer on neće zadržavati toplotu i vlažnost.

 

  • Ne ostajte dugo u vlažnoj odeći. Čim izađete iz vode nakon kupanja u moru ili bazenu, obavezno skinite mokar kupaći kostim i obucite suv veš ili kupaći kako biste sprečili prekomerno širenje gljivica.

 

  • U toaletu se uvek brišite spreda ka pozadi.

 

Ne postoji magična formula uz koju ćete sigurno izbeći gljivičnu infekciju, ali sitnim promenama možete smanjiti rizik.foto: Shutterstock
  • Ni slučajno ne ispirajte vaginu. Normalna bakterijska flora u polnom organu može da se naruši ukoliko se ona ispira jakim mlazom vode. Takođe, stručnjaci ne preporučuju agresivna sredstva za intimno pranje jer mogu da dovedu do poremećaja nivoa bakterija.

 

  • Ne koristite antibiotike ako ne morate. Antibiotska terapija nije neophodna za bezazlena stanja poput obične prehlade, kao ni za virusne infekcije jer ne deluje protiv virusa. Pijte antibiotike samo kada lekar proceni da je to potrebno.

 

  • Klonite se vrelih kupki. Kako piše WebMD, previsoke temperature i vlažnost neće pomoći, a ako ste skloni gljivičnim infekcijama potpuno ih se klonite.

 

  • Menjajte uloške i tampone što češće za vreme menstruacije.

 

  • Ako imate dijabetes, kontrolišite se redovno. Osobe koje žive s dijabetesom su sklonije gljivičnim infekcijama, pa obavezno kontrolišite nivo glukoze u krvi, vodite računa o ishrani, redovno i pravilno koristite terapiju koju vam je propisao lekar i idite na kontrole.

 

  • Pijte jogurt. Ovaj mlečni proizvod sadrži aktivne kulture kako biste uneli dobre bakterije i pomogli telu da se izbori protiv gljivica.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Saveti gastroenterologa za ishranu tokom leta