mami i mirisom i ukusom

Najjednostavniji recept za teleću čorbu kao iz restorana: Lako se sprema, kremasta je i nema ni trunku brašna

Ukoliko i vi obožavate čorbe ova će sigurno dobiti počasno mesto na vašoj trpezi.

NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA TELEĆU ČORBU foto: Shutterstock / Veronika Kovalenko

Koliko puta ste se pitali kako je čorba koju naručite u restoranu drugačija od one koju pravite kod kuće. Trikovi iskusnih kuvara su brojni, a veliki broj njih poseže za brašnom kako bi se postigla kreamsta tekstura jela.

 

Ovog puta smo izostavili taj sastojak i dodali čorbi jedan drugi, jer bez njih čorbica ne može da dobije ono što svi volima, kremastu konzistenciju.

Potrebni sastojci:

 

  • 500 g telećeg mesa
  • 1 glavica luka
  • 2 kašike ulja
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • biber u zrnu
  • 2-3 lista lovora
  • so
  • 2 kašike gustina
  • malo aleve paprike
  • 2 žumanca
  • 200 ml kisele pavlake
  • svež peršun
  • sok od limuna

 

KREMASTA TELEĆA ČORBA POPUT ONE IZ KAFANE foto: Shutterstock, Sea Wave

Način pripreme:

 

Luk izblendirati, pa ga propržiti u šerpi na malo ulja. Kad postane staklast dodati meso iseckano na male kocke. Prodinstati. Nakon što je meso promenilo boju sipajte vodu, oko 2l, pa dodajte začine, lovorov list, šargarepu, krompir. Sve zajedno na umerenoj temperaturi kuvati dok meso ne bude kuvano.

 

Pred kraj kuvanja razmutite gustin u malo vode, dodajte alevu papriku i sve to sipajte u šerpu.

 

Prokuvajte. Zatim žumanca umutiti sa pavlakom i odvojiti jedan deo čorbe koji ćete da prohladite. U njega dodajte gustin i ostale sastojke i onda vratite u šerpu. Neka provri.

 

Čim krenu prvi mehurići isključite i ostvite da se prohladi, a potom uživajte u savršenoj domaćoj junećoj čorbi.