Srpska pravoslavna crkva i vernici 12. jula obeležavaju praznik svetih apostola Petra i Pavla.
Na ovaj veliki praznik koji je u narodu poznatiji kao Petrovdan sprema se jedna od najlepših starinskih poslastica sa jabukama, tikvicama ili bundevom.
U zavisnosti od kraja Srbije domaćice koriste neko od ovog voća i povrća, ali svim receptima je jedno zajedničko - spremaju se kao slatak kolač.
Ovaj praznik je prožet je brojnim običajima koji se poštuju širom Srbije. Petrovdanska pita sa jabukama oduševiće sve sladokusce istančanog ukusa.
Sastojci:
- 1kg zrelih tikvica, bundeve, tikve ili jabuka
- 6 kašika šećera
- 1 kesica cimeta
- 150 g krupno mlevenih oraha
Smesa za premazivanje kora:
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 200 ml ulja
- 400 ml jogurta
- 2 kesice vanil šećera
- 1/2 praška za pecivo
- 100 g griza
- 500 g gotovih kora za pitu
Priprema:
Oljuštite tikvice, uklonite semenke i izrendajte ih. Dodajte šećer, cimet i orahe.
Smesa za premazivanje - Umutite jaja, dodjet šećer, jogurt, ulje, vanil šećer, griz i prašak za pecivo.
Tom smesom premazati koru, pa preko ređati voće ili povrće koje ste izabrali (tikvice, bundevu, jabuke). Urolajte svaku koru i stavite u pleh koji ste podmazali ili ste ga obložili pek papirom. Pitu pecite na 180 stepeni celzijusa oko 30 minuta.
Bonus video:
Majstor otkrio tajnu najboljeg gulaša