NIKO MU NEĆE ODOLETI

NE ČEKAJTE DANE POSTA, UŽIVAJTE U MRSNOJ VERZIJI: Ovako se sprema najukusniji i najsočniji šaran (RECEPT)

0

Ukoliko se pripremi pravilno, šaran može biti i najukusnija slatkovodna riba, a ako mu dodate baš ovo — prženi šaran biće ručak kojem se najviše radujete

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kod nas se tradicionalno priprema Nikoljdanski šaran, ali je sigurno da ga možemo jesti i svakog drugog dana u godini. Ima na hiljade načina na koji se šaran može pripremiti i većina njih je veoma ukusna – šaran plakija, punjeni šaran sa orasima… samo su neki od recepata za pripremu ove ribe, ali je možda najukusniji način od svih – prženi šaran.

 

Ovaj recept za pripremu najboljeg prženog šarana potiče od starog šarandžije, koji ne samo da zna kako se šaran lovi, već zna da pripremi i najukusnijeg prženog šarana na svetu.

 

Priprema

 

Prvo se riba očisti od krljušti i unutrašnjih organa. Nakon toga se iseče na komade 4×4 cm.


Ove komade stavite u šerpu i prelijte ih ledenom vodom i popriličnom količinom soli. Šaran ovako stoji potopljen oko 2 sata. Nakon toga, svako parče se lagano prosuši i uvalja se u smesu od 2 kašike običnog brašna i 5 kašika kukuruznog brašna.

 

Ovako uvaljanog šarana obavezno pržite u dobro zagrejanoj svinjskoj masti. Najukusniji šaran se prži u svinjskoj masti, a ne u ulju, kako bi rezultat bio najbolji.

 

Kada komadi dobiju zlatnu boju, izvadite ih iz masnoće i pospite ih alevom paprikom. Na kraju, šarana prelijte sokom od limuna i servirajte ga dok je još topao. Prilog koji ćete poslužiti ostavljamo vama da izaberete.

 

 

makonda-tracker