U njemu su uživale generacije i generacije i dan danas je dezert broj jedan koji vole svi od 3 do 103 godine
Domaćice su nekada znale da spreme veoma ukusne obroke, ali i dezerte od jednostavnih i jeftinih sastojaka. U svakoji kuhinji se može naći malo brašna, jaja, mleko, a to im je bilo dovoljno da naprave ukusne pikanterije i obraduju svoje ukućane.
One žene koje su imale sreću da uče od svojih baka ili majki sačuvale su neke od tih starinskih recepata u svojim kuvarima, koji sada imaju neprocenjivu vrednost.
Jedan takav podelila je sa nama jedna iskustna i vešta domaćica, teta Goca, a u pitanju su preukusni čupavci sa čokoladom i kokosom koji mame svojim mirisom i bude sva čula.
Potrebno je za koru:
- 3 jaja
- 250 g šećera
- 18 kašika mleka
- 250 g istopljenog margarin
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Umutiti penasto jaja pa dodati šećer i postepeno ostale sastojke. Nakon toga staviti da se peče na 180 stepeni u rerni oko 30 minuta. Za to vreme napraviti fil.
Potrebno je za fil:
- 250 g šećera
- 18 kašika mleka
- 200 g čokolade
- 250 g margarina
- kokos za valjanje
Priprema:
Istopiti šećer, pa dodati mleko, čokoladu i margarin. Sve lepo sjediniti dok se ne napravi lepa glatka smesa.
Kad se kora prohladi iseći na kockice, umakati u fil i valjati u kokos.
Bonus video:
Da li znate šta su popeci?