isprobano, odlično

Najlepši starinski kolač od kokosa i čokolade: Čupavci koji prkose svim modernim dezertima - mekani, sočni i jeftini

0

U njemu su uživale generacije i generacije i dan danas je dezert broj jedan koji vole  svi od 3 do 103 godine 

RECEPT ZA NAJLEPŠE ČUPAVCE
RECEPT ZA NAJLEPŠE ČUPAVCE foto: MShev/Shutterstock

Domaćice su nekada znale da spreme veoma ukusne obroke, ali i dezerte od jednostavnih i jeftinih sastojaka. U svakoji kuhinji se može naći malo brašna, jaja, mleko, a to im je bilo dovoljno da naprave ukusne pikanterije i obraduju svoje ukućane.

 

One žene koje su imale sreću da uče od svojih baka ili majki sačuvale su neke od tih starinskih recepata u svojim kuvarima, koji sada imaju neprocenjivu vrednost. 

 

Jedan takav podelila je sa nama jedna iskustna i vešta domaćica, teta Goca, a u pitanju su preukusni čupavci sa čokoladom i kokosom koji mame svojim mirisom i bude sva čula.

Potrebno je za koru:

 

  • 3 jaja
  • 250 g šećera
  • 18 kašika mleka
  • 250 g istopljenog margarin
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

 

Priprema:

 

Umutiti penasto jaja pa dodati šećer i postepeno ostale sastojke. Nakon toga staviti da se peče na 180 stepeni u rerni oko 30 minuta. Za to vreme napraviti fil.

ČUPAVCI PO STAROM ISPROBANOM RECEPTU
ČUPAVCI PO STAROM ISPROBANOM RECEPTU foto: Shutterstock / alejandro rumolino

Potrebno je za fil:

 

  • 250 g šećera
  • 18 kašika mleka
  • 200 g čokolade
  • 250 g margarina

 

  • kokos za valjanje

 

Priprema:

 

Istopiti šećer, pa dodati mleko, čokoladu i margarin. Sve lepo sjediniti dok se ne napravi lepa glatka smesa.

 

Kad se kora prohladi iseći na kockice, umakati u fil i valjati u kokos. 

 

Bonus video:

Da li znate šta su popeci?

 

 

makonda-tracker