U samo nekoliko koraka i bez mnogo sastojaka, možete napraviti sočnu i kremastu tortu savršenu za najtoplije dane
Čizkejk, pouzdan način da se rashladite i zasladite na brzinu u najvrelijim letnjim danima, s razlogom spada u najpopularnije slatkiše na svetu.
Sir se koristio u pripremi poslastica od davnina, a najstariji recepti potiču još od starih Grka i Rimljana. Kako je vreme prlazilo, tako su se i načini pripreme menjali, pa danas imamo mnogo verzija ovog kolača ili torte.
Omiljene varijante čizkejka su one za koje nije potrebno peći koru, odnosno s bazom od keksa, jer se ovakve poslastice prave za 10-15 minuta i ne zagrevaju kuhinju po najvećim vrućinama.
Čokoladni čizkejk bez pečenja kore
Sastojci:
Za koru
- 200 g keksa
- 1 kašika kakao praha
- 120 g putera (otopljenog)
Za fil
- 350 g krem sira
- 250 g maskarponea (može i bez njega, samo ukupno 600 g krem sira)
- 5 kašika šećera u prahu
- 100 g crne čokolade
Za dekoraciju
- 15 g crne čokolade
Priprema
- Sameljite keks u blenderu, pa ga u jednoj činiji pomešajte s otopljenim puterom i punom kašikom kakaoa. Lepo sjedinite, pa utisnite u dno kalupa (obloženog pek-papirom) i stavite u frižider na pola sata da se stegne.
- Pomešajte krem sir sa maskarponeom i šećerom u prahu i mutite mikserom. Zatim dodajte otopljenu crnu čokoladu i nastavite da mutite dok se ne zgusne i ne dobijete fin i kremast fil.
- Nanesite ovaj fil na koru, pa poravnajte špatulom i pokrijte prozirnom folijom, pa stavite u frižider na najmanje četiri sata.
- Za dekoraciju, narendajte malo crne čokolade.
Brzi čokoladni čizkejk bez pečenja – video
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako Kinezi prave Mesečev kolač?