Ako vam fali ideja za posni ručak, ovaj predlog će vam se sigurno dopasti
Uskršnji post, najveći i najstroži, trenutno je u trećoj sedmici – Krstopoklonoj nedelji, a ako vam treba još ideja za ukusne posne obroke, imamo sjajan predlog!
Jela od pirinča veoma su popularna na našim prostorima, a klasični domaći rižoto je odličan način da dobijete izdašan i zdrav ručak na stolu na brzinu i možete ga pripremiti i u posnoj varijanti.
U pitanju je veganski rižoto s pečurkama gotov očas posla koji je i zasitan i božanstvenog ukusa.
Posni rižoto na ulju
Sastojci:
- 30 g pirinča
- 30 ml + 30 ml ulja
- 15 ml sirćeta
- 150 g pečuraka
- 1 l bujona od povrća
- 1 glavica crnog luka, srednje veličine
- 2 čena belog luka
- prstohvat soli
- biber po ukusu
- 20 g peršuna
Priprema
- Na 30 ml ulja prodinstajte sitno seckan crni i beli luk.
- Potom dodajte dobro opran pirinač i ostavite da se krčka uz mešanje oko tri minuta, pa prelijte bujonom od povrća – sipajte šoljama malo po malo, a ne sve odjednom, pa ostavite sa strane da dodajete još kako se rižoto zgušnjava.
- Stavite da se krčka oko pola sata, sve dok pirinač ne bude mekan.
- Za to vreme iseckajte pečurke na listiće i propržite ih posoljene na 30 ml ulja, na srednjoj temperaturi. Dinstajte ih dok ne porumene i dok tečnost ne ispari u potpunosti, 10-15 minuta, pa promešajte i dodajte u deo s pirinčem.
- Sve pospite peršunom i dodajte biber i so po ukusu, pa ponovo promešajte. Služite toplo.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Duhovni i telesni pristup Vaskršnjem postu