jedinstven ukus

Kako se pravi tradicionalna PAELJA? Omiljeno špansko jelo od pirinča i piletine posle kod nema gladnog stomaka

0

Ako ste ljubitelj mediteranske kuhinje, ovo jelo nezaobilazno mora da se nađe u vašem jelovniku

U paelju možete dodati i malo graška
U paelju možete dodati i malo graškafoto: nblx/Shutterstock

Španska i mediteranska kuhinja obiluju izdašnim jelima, a jedno od omiljenih je tradicionalna paelja.


Ovo jelo, koje se pravi od pirinča, potiče iz Valensije, a jedan je od simbola ovog grada. Uz pirinač, dodaju mu se meso, morski plodovi i povrće, kao i aromatični začini.


Kobasica je dodatak koji deli mišljenja – za neke je nedopustivo da se ona meša s piletinom, dok je mnogi obavezno dodaju za još bogatiji ukus.

Recept za špansku paelju


Sastojci


Za marinadu:

 

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 2 kašičice suvog origana
  • so i biber po ukusu


Za paelju:

 

  • 900 g pilećih grudi
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičica crvene tucane paprike
  • 400 g pirinča
  • prstohvat šafrana
  • 1 lovorov list
  • ½ veze peršuna
  • 1 l pilećeg bujona
  • rendana kora 2 limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1 crvena paprika srednje veličine
  • 400 g sirovih škampa
  • 450 g kobasice (u originalnom receptu ćorizo)

 

Paelja na španski način
Paelja na španski načinfoto: Edwin Remsberg / Vwpics / Zuma Press / Profimedia

Priprema

  1. Pomešajte maslinovo ulje, papriku, origano, so i biber u staklenoj posudi. Dodajte piletinu seckanu na tračice, pa lepo promešajte, poklopite i stavite u frižider.
  2. Sipajte 2 kašike maslinovog ulja u tiganj i zagrejte na srednjoj vatri. Na tome propržite sitno seckan beli luk i tucanu papriku, pa umešajte pirinač. Nek se krčka oko tri minuta.
  3. Dodajte šafran, lovorov list, peršun i limunovu koricu, pa nalijte pileći bujon. Mešajte dok se ne sjedini i ne proključa, pa smanjite na tihu vatru, poklopite i ostavite da se krčka oko 20 minuta.
  4. U odvojenom tiganju za to vreme zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri, pa u to umešajte mariniranu piletinu i pržite oko tri minuta. Potom dodajte sitno seckan crni luk i dinstajte dok ne postane staklast, oko pet minuta.
  5. Dodaje sitno seckanu papriku i kobasicu, pržite uz mešanje oko pet minuta. Ubacite i škampe, pa pržite još nekoliko minuta.
  6. Stavite u posudu za serviranje mešavinu s pirinčem, pa preko prelijte mesom i morskim plodovima.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ne propustite OVAJ recept

 

makonda-tracker