Ako ste ljubitelj mediteranske kuhinje, ovo jelo nezaobilazno mora da se nađe u vašem jelovniku
Španska i mediteranska kuhinja obiluju izdašnim jelima, a jedno od omiljenih je tradicionalna paelja.
Ovo jelo, koje se pravi od pirinča, potiče iz Valensije, a jedan je od simbola ovog grada. Uz pirinač, dodaju mu se meso, morski plodovi i povrće, kao i aromatični začini.
Kobasica je dodatak koji deli mišljenja – za neke je nedopustivo da se ona meša s piletinom, dok je mnogi obavezno dodaju za još bogatiji ukus.
Recept za špansku paelju
Sastojci
Za marinadu:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika mlevene paprike
- 2 kašičice suvog origana
- so i biber po ukusu
Za paelju:
- 900 g pilećih grudi
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica crvene tucane paprike
- 400 g pirinča
- prstohvat šafrana
- 1 lovorov list
- ½ veze peršuna
- 1 l pilećeg bujona
- rendana kora 2 limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka srednje veličine
- 1 crvena paprika srednje veličine
- 400 g sirovih škampa
- 450 g kobasice (u originalnom receptu ćorizo)
Priprema
- Pomešajte maslinovo ulje, papriku, origano, so i biber u staklenoj posudi. Dodajte piletinu seckanu na tračice, pa lepo promešajte, poklopite i stavite u frižider.
- Sipajte 2 kašike maslinovog ulja u tiganj i zagrejte na srednjoj vatri. Na tome propržite sitno seckan beli luk i tucanu papriku, pa umešajte pirinač. Nek se krčka oko tri minuta.
- Dodajte šafran, lovorov list, peršun i limunovu koricu, pa nalijte pileći bujon. Mešajte dok se ne sjedini i ne proključa, pa smanjite na tihu vatru, poklopite i ostavite da se krčka oko 20 minuta.
- U odvojenom tiganju za to vreme zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri, pa u to umešajte mariniranu piletinu i pržite oko tri minuta. Potom dodajte sitno seckan crni luk i dinstajte dok ne postane staklast, oko pet minuta.
- Dodaje sitno seckanu papriku i kobasicu, pržite uz mešanje oko pet minuta. Ubacite i škampe, pa pržite još nekoliko minuta.
- Stavite u posudu za serviranje mešavinu s pirinčem, pa preko prelijte mesom i morskim plodovima.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ne propustite OVAJ recept