verovanja

Kako se posti Krstopoklona nedelja? Počela je treća sedmica Vaskršnjeg posta, evo šta nikako ne smemo raditi

0

Tokom cele nedelje je post na vodi, samo u subotu se posti na ulju, a u nedelju je dozvoljena riba 

PRAVILA ZA POST TOKOM 3. NEDELJE VASKRŠNJEG POSTA
PRAVILA ZA POST TOKOM 3. NEDELJE VASKRŠNJEG POSTA foto: Shutterstock / TsElena

Veliki Vaskršnji post uveliko traje, a vernici koji ga praktikuju danas su ušli u treću nedelju posta koja je poznata kao Krstopoklona nedelja. Tokom nje pravoslavni hrišćani se duhom poklanjaju Časnom krstu, pa otuda i ovaj naziv.

 

Na Krstopoklonu nedelju iznosi se krst na sredinu crkve:

 

- poklonimo se krstu, celivajmo ga i setimo se smisla Krsta Hristovog.

 

Prema verovanju u ovoj nedelji treba izbeći svađe, sukobe, prepike, nervozu. Krstopoklona nedelja pomaže da se suočimo sa iskušenjima, ali da u toj borbi sačuvamo mir, ljubav, veru i nadu.

 

U ovoj nedelji se podsećamo reči da "svako nosi svoj krst na leđima". Ovo ne znači samo da smo svi opterećeni brigama, teškoćama, životnim problemima, već da živimo u skladu sa svojom savešću. Živeti u svetlosti suda savesti, znači da preuzimamo odgovornost za svoje postupke - i kada su dobri i kada su loši.

 

Kada osvestite svoje greške i pokajate se, duša se čisti - to je lepota života u skladu sa savešću. Kada je duša rasterećena i breme sa naših leđa nestaje. Krstopoklona nedelja podstiče vernike da se podsete na smisao kako dobro pobeđuje uvek zlo, i kako život pobeđuje smrt.

 

TREĆA NEDELJA POSTA - PRAVILA
TREĆA NEDELJA POSTA - PRAVILA foto: Profimedia

 

- Na sud sam došao u svet ovaj -  govori Hristos. Na tom sudu – sudu raspete Ljubavi, Istine i Dobra – stoji svako od nas.

 

Iznošenje krsta na Krstopoklonu nedelju svojevrsna je opomena na krajnji cilj našeg intenzivnog i produbljenog hrišćanskog života kojim živimo u te velikoposne dane.

 

Prvi smisao Krsta – smisao njegovog suda nad zlom ili, tačnije govoreći, nad lažnim dobrom u čijem se ruhu zlo neprestano pojavljuje u ovom svetu, nad lažnim dobrom koje zlu obezbeđuje njegovu strašnu pobedu na ovoj zemlji.

 

Bonus video:

Šta zapravo predstavlja post?

 

makonda-tracker