probajte već danas

1 sastojak je dovoljan za lepši izgled i ukus: Saveti za pripremu NAJLEPŠEG PILAVA koji ste probali u životu

0

Kako da zrna pirinča ostalu cela i bela, a da pilav ne bude kašast i da se zaista oseti ukus i miris piletine? Kako da ovo jelo bude i ukusno i dekorativno? Vrlo je jednostavno!

Pazite da pilav ne bude kašast
Pazite da pilav ne bude kašastfoto: Sea Wave/Shutterstock

Pilav spada u omiljena jela od pirinča na našim prostorima, a ovo jelo koje nam je stiglo iz turske kuhinje vrlo je popularno i u svetu.


On se tradicionalno pravi od belog pirinča i piletine i priprema je brza i jednostavna, ali postoji nekoliko caka koje ni najbolji kuvari nisu znali, a mogu pomoći da dobijete nezaboravno jelo.


Recept za pilav je, ako se pažljivo prati, prilično prost: skuvate piletinu, prodinstate luk, šargarepu i pirinač, potom prodinstate i meso i sve to zajedno zapečete, preliveno tečnošću.


Međutim, ako primenite i ove trikove, biće još ukusniji i lepši "na oko"!

Saveti za pripremu najlepšeg pilava

 

  • Da se pirinač ne bi u potpunosti raspao i izgubio oblik, najbolje je da odaberete krupno zrno, idealno italijansku sortu baldo.
  • Pirinač potopite najmanje pola sata pre nego što počnete da spremate ručak, a ako imate vremena neka odstoji i do tri sata.
  • Pre pripreme, obavezno isperite pirinač dok voda ne bude potpuno bistra kako biste ukloniti skrob. Tako će se ravnomernije peći, pa nećete imati situaciju da vam se neko zrno raspalo do kašaste forme, a neko krcka pod zubima.

 

Za belji pirinač sipajte malo limunovog soka
Za belji pirinač sipajte malo limunovog sokafoto: Esin Deniz, Shutterstock
  • Dinstajte i povremeno mešajte pirinač uz malu količinu ulja (ili putera), pazeći da se zrna ne razbiju jer će u suprotnom izgledati kašasto. Pirinač će, takođe, biti ukusniji.
  • Da bi vam pirinač bio belji i bistriji, dodajte nekoliko kapi limunovog soka.
  • Da bi pilav bio ukusniji, umesto ulja koristite puter prilikom dinstanja, a to će poboljšati i miris.
  • Dok se dinsta, obavezno posolite da se zrna be lomila.
  • Odnos pirinča i vode je vrlo važan za pilav: 1,5 šolje tečnosti za jednu šolju pirinča je idealna razmera.
  • Umesto vode sa česme, prelijte pilav vodom u kojoj se kuvala piletina za bolji ukus.

 

Pilav spada u omiljena jela istočnjačke kuhinje
Pilav spada u omiljena jela istočnjačke kuhinjefoto: Esin Deniz, Shutterstock
  • Tečnost koju dodajete u pilav mora biti vruća.
  • Ako sklonite poklopac dok voda ne proključa, prekinućete čaroliju! Obavezno ostavite poklopac dok voda ne počne da vri, pa ga onda sklonite i mešajte drvenom varjačom.
  • Pirinač bi trebalo dinstati 10-15 minuta da bi imao dobru konzistenciju.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pilav i vitaminska salata: brzo, a ukusno

 

makonda-tracker