Predstavljamo vam nekoliko sitnih caka za još bržu pripremu pirinča
Pirinač je prilog mnogim jelima, i to s razlogom – on je zasitan, ide uz sve, priprema se jednostavno i smatra se laganim obrokom.
U 100 g belog pirinča srednje zrna nalazi se oko 130 kalorija, zatim 79,34 g ugljenih hidrata, 0,58 g masti...
Bogat je mineralima, na prvom mestu fosforom i kalijumom, a sadrži i magnezijum, kalcijum, gvožđe, bakar, cink... Od vitamina najviše ima vitamina E, a sadrži i gotovo sve vitamine B grupe.
U svakom slučaju, pirinač je često gost trpeze, a ako želite da ga pripremite još brže, pratite ove instrukcije.
Isperite pirinač
Pre kuvanja obavezno dobro isperite pirinač jer ćete tako ukloniti višak skroba i sve nečistoće. Stavite ga u cediljku i ispirajte pod mlazom hladne vode oko minut do dva, sve dok voda ne bude bistra.
Potopite pirinač
Potapanje pirinča pred termičku obradu može značajno da je ubrza, a trebalo bi da odstoji najmanje 20 minuta da bi to imalo značajnijeg efekta.
Koristite pravu količinu vode
Upotreba pravilnog odnosa vode i pirinča je od suštinskog značaja za brzo i savršeno kuvan pirinač, a opšte pravilo je da se koristi odnos jedne šolje pirnča na 1,5 šolju vode.
Kuvajte na jakoj vatri
Da biste ubrzali proces, kuvajte na najvišoj temperaturi sve dok ne proključa, pa onda smanjite na nisku vatru.
Obavezno stavite poklopac
Čim voda počne da vri, stavite poklopac i izbegavajte da ga podižete (osim ako baš morate da promešate). Oduprite se iskušenju da često bacate pogled na šerpu jer se podizanjem poklopca oslobađa para, što može da produži vreme kuvanja.
Pustite pirinač da "odmori"
Kada se skuva, sklonite šerpu s vatre i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Ovaj period mirovanja omogućava pirinču da apsorbuje preostalu vlažnost i osigurava da svako zrno bude fino mekano i odvojeno.
*Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Majka i snajka prave pilav i vitaminsku salatu: Jednostavno, brzo i ukusno