Kako napraviti ukusne i bogate domaće ćuftice bez grama mesa, jaja i ostalih namirnica životinjskog porekla za posni ručak tokom Uskršnjeg posta?
Uskršnji post počeo je ove godine 18. marta, a trajaće sve do do 4. maja.
U skladu s običajima, svaka nedelja Vaskršnjeg posta ima sopstvena pravila, što znači da se ne posti svakog dana na isti način, a ako vam fali ideja za bogat ručak posle kog nema praznog stomaka, ovo jelo će vam se sigurno dopasti.
U pitanju su veganske ćufte od tikvica, bez trunke mesa i drugih namirnica životinjskog porekla, gotove očas posla.
Možete ih služiti uz krompir, pirinač ili grašak i slobodno budite maštoviti sa začinima – biće samo još lepše.
Posne ćufte od tikvica
Sastojci:
- 4 tikvice
- 4 mlada luka
- 4 čena belog luka
- 1/2 glavice crnog luka
- 6 kašika griza
- 6 kašika brašna
- 1 kašičica suvog začina
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- peršunov list po ukusu
Priprema
- Oljuštite (ako želite, ne mora) i dobro operite tikvice, pa ih izrendajte, posolite po ukusu i stavite u posudu ili na poslužavnik obložen papirnim ubrusima da upije višak tečnosti. Neka odstoji najmanje 20 minuta.
- Kad puste vodu, rukama još malo ocedite tikvice, pa im dodajte povrće isečeno na kockice i sitno iseckan peršun. Sve lepo pomešajte.
- Dodajte brašno, griz i začine, pa sjedinite.
- Kašikom vadite smesu za ćuftice, oblikujte rukama (nauljenim) i pržite u vrelom ulju.
- Kad su gotove, ređajte ćufte po papirnom ubrusu da se cedi višak masnoće.
Uživajte!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Tajna majstora za gulaš