Iako ova namirnica ima mnogo više kalorija nego pirinač, ona sadrži toliko više proteina, vlakana, vitamina i minerala da ne samo što ćete posle nje duže bii siti nego ćete svom telu pružiti čisto zdravlje
Pirinač spada u najpopularnije žitarice širom planete, ubedljivo je omiljena u Aziji, a u srpskoj kuhinji se koristi na mnogo načina.
Jedemo pirinač u pilavu, rižotu, sutlijašu, sarmicama, punjenim paprikama i u u mnogim drugim jelima, a jeste li znali da ga možete zameniti daleko zdravijom alternativom?
U pitanju je pseudožitarica kinoa, poznata kao "majka svih zrna", pravo malo bezglutensko čudo.
Iako ona ima više kalorija nego pirinač (u 100 grama kinoe nalazi 368 kalorija, a u istoj količini pirinča 130), njen nutritivni profil daleko je bogatiji. Dok pirinač ima 1 g vlakana u 100 g, kinoa sadrži čak 2,8 g, a u njoj se nalazi skoro duplo više proteina.
U kinoi se nalazi aminokiselina lizin, koja je neophodna organizmu za pravilan rast i razvoj i proizvodnju energije. Obiluje raznim antioksidansima, vitamine B kompleksa, vitaminom E, flavanoidima, potom esencijalnim mineralima (među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selen)...
Zašto je kinoa bolja od pirinča?
Kako navodi medicinska platforma Medicinenet, postoji mnogo prednosti kinoe u odnosu na pirinač. Među njima su sledeće:
- kinoa je bogatija vlaknima i proteinima
- kinoa sadrži više hranljivih materija nego pirinač – šolja kinoe sadrži duplo više proteina i 5 grama više vlakana nego beli pirinač
- beli pirinač ima viši glikemijski indeks nego kinoa, što znači da ona ne podiže dramatično nivo šećera u krvi
- kinoa pomaže u snižavanju nivoa triglicerida u krvi nakon obroka
- kinoa ima veću količinu svih esencijalnih aminokiselina
- kinoa ima veći udeo minerala (triput više kalcijuma, pet puta više gvožđa, osam puta više kalijuma, dvaput više mangana, cink, kog u pirinču nema...)
Kako se kinoa jede u domu Đokovića?
Poznato je da je porodica Đoković na beglutenskoj ishrani otkako je Novaku Đokoviću utvrđena celijakija, a mediji su više puta pisali o tome da je kinoa prilično zastupljena u njihovoj kuhinji.
Jelena Đoković, supruga našeg tenisera, više puta je na Instagramu pokalaza jela s kinoom u kojoj uživaju njeni najmiliji i ona, a pre nekoliko godina je objavila fotografiju izdašne salate s povrćem.
– Malo kinoe, puno povrća... i pun stomak – napisala je ona.
Jelena nije podelila recept za ovo jelo, ali smo našli uputstvo za pripremu slične salate od kinoe.
Salata od kinoe i povrća
Sastojci:
- 3 šolje kuvane kinoe (najbolje kuvati u pilećem bujonu za lepši ukus=
- 6 šargarepa, sitno seckanih ili rendanih
- 1 srednja glavica crnog luka, sitno seckanog
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1/2 kašičice soli
- mleveni biber po ukusu
- 1/4 šolje svežeg peršuna
- 1/2 šolje tostiranih pinjola
- 1/2 šolje suvog grožđa
Priprema
- Obložite posudu za pečenje pek-papirom, pa po dnu pospite šargarepu i seckani luk. Pospite preko so, biber i mleveni kim.
- Sipajte preko maslinovo ulje, pa pecite oko 20-25 minuta, do šargarepa ne omekša.
- Stavite kuvanu kinou u veliku činiju, pa joj dodajte pinjole i suvo grožđe i dobro promešajte.
- U to potom ubacite pečenu šargarepu i luk, sve sa sokom koji su možda pustili, pa dodajte sitno seckan peršun. Dobro promešajte
- Začinite po želji i služite odmah.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Zdravi mafini