S ovim proverenim receptima nema greške – svako od ovih domaćih jela pravi se očas posla, a obiluje hranljivim materijama. Predstavljamo vam zasitne čorbe savršene za posne dane.
Uskršnji post počeo je 2024. godine 18. marta i trajaće do 4. maja, a imajte u vidu da se ne posti svaki dan na isti način.
Vaskršnji post deli se na sedam sedmica, od kojih svaka ima svoje ime i posebna pravila, pa se tako nekim danima posti na ulju, nekim na vodi, ponekad su dozvoljeni riba i vino, a u nekim slučajevima ne.
Kako god da postite, potreban vam je raznovrstan i uravnotežen jelovnik, a ako želite da probate nove recepte za posne domaće čorbe, obavezno probajte neka od ovih jela.
Posno sočivo sa spanaćem
Sastojci:
- 200 g sočiva
- 180 g spanaća
- ulje za dinstanje luka, najviše 2-3 kašike
- ½ šolje vode (po potrebi)
- 330 ml bujona od povrća
- 330 ml sojinog mleka
- 1 paradajz
- 1 glavica crnog luka, srednje veličine
- 1 čen belog luka
- ½ kašike soka od limuna
- 2 kašike peršuna
- so i biber po ukusu
Priprema
- Prethodno potopljeno sočivo, koje je odstajalo u vodi makar pola sata (idelano preko noći), sipajte u šerpu, pa nalijte bujonom od povrća (pravite ga tako što kocku za supu prelijte vrelom vodom, oko 330 ml).
- Kuvajte poklopljeno na najvišoj temperaturi dok ne proključa, pa smanjite temperaturu i ostavite da se kuva dok ne omekne.
- Operite spanać, dobro ga procedite, pa ga stavite u blender. Dodajte peršun i nalijte sojino mleko i blendajte dok se fino ne usitni i ne ujednači.
- Sitno iseckajte crni luk, pa propržite na malo ulja. Kad bude staklast, dodajte i sitno seckan beli luk. Nek se krčka oko minut.
- Dodajte so i biber po ukusu, pa ubacite i sitno seckan paradajz.
- Dinstajte oko 10 minuta, pa sklonite s vatre i to umešajte u sočivo.
- Kad provri, uz povremeno mešanje, dodajte mešavinu sa spanaćem.
- Nakon što opet proključa, sipajte sok od limuna i promešajte.
Posna krompir čorba s pasuljem
Sastojci:
- 5 krompira, srednje veličine
- 1 šolja belog pasulja
- ½ šolje pirinča
- 1 l bujona od povrća
- 1 crvena paprika
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 glavica crnog luka, srednje veličine
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe, srednje veličine
- 2 paradajza, srednje veličine
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica majčine dušice
- ulje za dinstanje luka, najviše 2-3 kašike
- so i biber po ukusu
Priprema
- Sitno iseckajte crni luk, pa propržite na malo ulja u šerpi dok ne bude staklast. Zatim dodajte sitno seckanu crvenu papriku, beli luk i šargarepe. Nek se dinsta nekoliko minuta.
- Oljuštite krompir, iseckajte ga na kockice, pa dodajte u to, a zatim ubacite prethodno skuvan pasulj, sitno seckan paradajz, pirinač, origano i majčinu dušicu. Dobro promešajte.
- Nalijte bujon od povrća (kocku prelivenu vrelom vodom) i kašiku paradajz pirea.
- Začinite po ukusu, pa ostavite da se kuva poklopljeno dok krompir i pirinač ne omeknu.
- Po potrebi dodajte još bujona dok ne budete zadovoljni gustinom.
Riblja čorba s povrćem
Sastojci:
- 1 kg bele ribe (čvršće)
- 1 velika glavica crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 3 krompira
- 1 kocka od povrća za supu
- 1 srednja do velika šargarepa
- 2 kašike koncentrata paradajza
- 1 konzerva pelata
- 100 ml belog vina
- so, biber, majčina dušica i origano po ukusu
- ulje po potrebi
- voda po potrebi
Priprema
- U šerpi s debljim dnom zagrejte ulje na srednjoj temperaturi, pa na njemu propržite sitno seckan crni luk, zatim i beli, a potom dodajte šargarepu iseckanu na sitne kolutove.
- Potom prelijte pelatom i koncentratom paradajza, pa ubacite i krompir sečen na kockice i kocku za supu i zalijte vinom. Dodajte vodu po potrebi, da ogrezne i ostavite da se krčka oko 10 minuta.
- Zatim pojačajte vatru, pa ubacite ribu sečenu na veće komade i kuvajte dok krompir ne bude gotov.
- Dodajte začine kad bude pri kraju i služite toplo.
*Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!