Među poslasticama za koje se pravi slatki preliv, na našim prostorima je među omiljenima slasna i neodoljiva urmašica
Neko ih zove urmašice, neko hurmašice, ali jedno je sigurno – niko ne može da im odoli!
Ovaj orijentalni kolač dobio je svoje neobično ime jer oblikom podseća na urme, koje se uglavnom ne koriste u njegovoj pripremi (ali možete ubaciti jednu u sredinu za efekat iznenađenja!).
Urmašice su najpopularnije u Bosni i Hercegovini i Srbiji, ali su obožavane u balkanskoj kuhinji uopšte, a pripremaju se vrlo brzo i jednostavno.
Uglavnom se za njihovu pripremu koristi oštro belo brašno, a ključno je preliti ih sirupom od šećera i limuna. Po želji u sredinu urmašica možete ubaciti orah, a i ako to propustite, svakako dobijate neodoljiv slatkiš.
Recept za urmašice
Sastojci
Za kolač:
- 2 cela jajeta
- 450 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 ml ulja
- 160 g šećera
- orasi
Za preliv:
- 1 limun
- 2 šolje šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 šolje vode
Priprema
- Umutite jaja sa šećerom, pa im dodajte ulje i nastavite da mutite dok ne dobijete finu i glatku smesu.
- Postepeno dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa najpre mešajte varjačom, a potom mesite rukom. Testo ne treba da bude ni previše tvrdo i previše meko, ali mora da bude glatko.
- Nauljenim dlanovima uzimajte malo po malo testa i oblikujte u kuglice, pa njih spljeskajte u oblik valjka. U sredinu urmašice ubacite orah.
- Ređajte po plehu koji ste podmazali ili obložili pek-papirom, pa čačkalicom ili viljuškom napravite šaru na vrhu ili utisnite rende da ostavi oblike.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni, oko 20-25 minuta.
- Za preliv, sipajte šećer i vanilin šećer u vodu, pa u to ubacite limun isečen na kolutove. Stavite se kuva, uz mešanje, pa kad se zgusne, time prelijte kolače.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Slatko od slanine - najčudniji recept za koji ste čuli